by Katarzyna Anders

Lasagne z cukinią

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaCukiniaPomidoryMozzarellaParmezanWegetariańskieLasagneZapiekankiKuchnia włoska

Wegetariańska pomidorowo-cukiniowa lasagne z parmezanem i mozzarellą. Szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna.

Nawet typowi mięsożerni mężczyźni byli nią w pełni usatysfakcjonowani, tak więc przepis warty wypróbowania ;)

Jedna uwaga – sos pomidorowy będzie dość rzadki, ale tak ma być, ponieważ w tej lasagne, nie ma sosu beszamelowego i jedyna woda potrzebna do “ugotowania” makaronu do lasagne jest właśnie w naszym sosie pomidorowym. Po upieczeniu lasagne nie powinna “płynąć”. Powinna być zwarta i dać się pokroić na całkiem eleganckie kawałki.

Lasagne z cukinią dobrze przechowuje się w lodówce – następnego dnia można ją łatwo odgrzać w piekarniku.

Lasagne z cukinią – przepis

Porcja

na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 6 do 8 osób

Składniki

  • 12 płatów makaronu do lasagne
  • 3 średnie cukinie
  • 125 g mozarelli
  • 30 g parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do posypania cukinii

sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

do wysmarowania formy

  • oliwa

Wykonanie

  • cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • na oliwie zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek, chwilę podsmażyć, a następnie pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. Gotować przez 5 min na średnim ogniu
  • następnie do sosu dolać mleko i gotować jeszcze 5 min. Mamy uzyskać konsystencję dość rzadkiego sosu. Gdy taką otrzymamy, sos odstawić z ognia
  • cukinie pokroić wzdłuż w plastry grubości ok. 1 cm, nie grubsze. Cukinia nie wymaga obierania, chyba, że skórka nie jest za ładna lub uszkodzona, to te fragmenty można obrać
  • plastry cukinii lekko posolić
  • parmezan zetrzeć, a mozzarellę pokroić na cienkie plasterki
  • formę wysmarować oliwą z oliwek
  • odpowiednio dzielimy sobie wszystkie składniki. Będą 4 warstwy makaronu i sosu, 3 warstwy cukinii, 3 warstwy parmezanu i 1 warstwa mozzarelli
  • w naczyniu układać warstwy: płaty makaronu, sos pomidorowy, plastry cukinii, parmezan, ponownie płaty makaronu, sos pomidorowy, plastry cukinii, parmezan, po raz trzeci płaty makaronu, sos pomidorowy, plastry cukinii, parmezan, i czwarta warstwa: płaty makaronu, sos pomidorowy, następnie ułożyć mozzarellę i posypać wierzch bułką tartą
  • zapiekać w 185ºC przez 25 min, a następnie włączyć termoobieg i piec jeszcze 15 min
  • po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić 5 do 10 min, następnie pokroić i podawać jeszcze gorącą lasagne

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaCukiniaPomidoryMozzarellaParmezanWegetariańskieLasagneZapiekankiKuchnia włoska
Przepis własny