by Katarzyna Anders

Lahmacun

PizzaNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaPaprykaPomidoryWołowinaKuchnia arabska

Tradycyjna potrawa turecka, potocznie zwana turecką pizzą. Nie zawiera sera, przez co jest lżejsza od typowej pizzy. Lahmacuny to chrupiące i cienkie placki z ciasta drożdżowego, pokryte farszem z mielonego mięsa i warzyw. Szybkie i proste w przygotowaniu.

W Turcji lahmacuny można dostać głównie na ulicy, bo funkcjonują tam jako fast food.

Tradycyjnie przygotowywane z jagnięciny, natomiast ja proponuję wersje z wołowiną. Oczywiście najlepiej spróbować obie wersje i wybrać to mięso, które bardziej nam odpowiada :)

Podobnie jak włoską pizzę, lahmacuny wypieka się w wysokiej temperaturze w kamiennych piecach, więc tak jak w przepisie na pizzę, będziemy je piec w maksymalnej dostępnej w piekarniku temperaturze, by chociaż zbliżyć się do odpowiednich warunków wypiekania. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to jak najbardziej warto go użyć.

Lahmacuny koniecznie podajemy z cząstką cytryny, by przed jedzeniem móc je obficie skropić sokiem.

Natomiast dodatkowo upieczone placki możemy posypać świeżą natką pietruszki lub inną zieleniną w dużej ilości. Możemy też dodać ćwiartki pomidora. Lahmacuny podane z zieleniną zwijamy w rulon.

Lahmacun – przepis

Porcja

na 4 placki o średnicy ok. 25 cm

Składniki

ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/8 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 12 g świeżych drożdży

farsz

  • 250 g wołowiny
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/2 papryczki peperoni
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka oliwy

do podania

  • 1/2 cytryny
  • ewentualnie dużo natki pietruszki lub innej zieleniny i ćwiartki pomidora

Wykonanie

  • do lekko ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i 1 łyżeczkę mąki (którą odejmujemy z ilości podanej w składnikach na ciasto). Wymieszać i odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie
  • w misce wymieszać składniki na ciasto, w tym wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać przez kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta drożdżowego
  • wyrobioną kulę ciasta umieścić w misce przykrytej wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h, aż ciasto podwoi objętość
  • w międzyczasie zmielić mięso. Pomidora i cebulę obrać, a następnie pomidora, cebulę i wszystkie papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać
  • wszystkie składniki farszu (w tym zmielone surowe mięso) wymieszać w misce, dodać oliwę, koncentrat i przyprawy i ponownie dobrze wymieszać
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kule. Każdą kulę rozwałkować na kształtny placek o średnicy 25 do 28 cm. Ciasto podczas wałkowania można podsypywać niewielką ilością mąki
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • lahmacuny najlepiej piec osobno. Farsz podzielić na 4 części. Placek posmarować równomiernie 1/4 farszu i przez piec w 250ºC (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze), przez ok. 12 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Powtórzyć z pozostałymi plackami
  • pół cytryny pokroić na 4 części
  • każdy lahmacun podawać z cząstką cytryny i przed jedzeniem obficie skropić sokiem
  • można dodatkowo podawać z zieleniną i ćwiartkami pomidora, zwinięte w rulon

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PizzaNatka pietruszkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaPaprykaPomidoryWołowinaKuchnia arabska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na turecki lahmacun