Tradycyjna potrawa turecka, potocznie zwana turecką pizzą. Nie zawiera sera, przez co jest lżejsza od typowej pizzy. Lahmacuny to chrupiące i cienkie placki z ciasta drożdżowego, pokryte farszem z mielonego mięsa i warzyw. Szybkie i proste w przygotowaniu.
W Turcji lahmacuny można dostać głównie na ulicy, bo funkcjonują tam jako fast food.
Tradycyjnie przygotowywane z jagnięciny, natomiast ja proponuję wersje z wołowiną. Oczywiście najlepiej spróbować obie wersje i wybrać to mięso, które bardziej nam odpowiada :)
Podobnie jak włoską pizzę, lahmacuny wypieka się w wysokiej temperaturze w kamiennych piecach, więc tak jak w przepisie na pizzę, będziemy je piec w maksymalnej dostępnej w piekarniku temperaturze, by chociaż zbliżyć się do odpowiednich warunków wypiekania. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to jak najbardziej warto go użyć.
Lahmacuny koniecznie podajemy z cząstką cytryny, by przed jedzeniem móc je obficie skropić sokiem.
Natomiast dodatkowo upieczone placki możemy posypać świeżą natką pietruszki lub inną zieleniną w dużej ilości. Możemy też dodać ćwiartki pomidora. Lahmacuny podane z zieleniną zwijamy w rulon.