Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z warzywami to pomysł na szybki i prosty obiad! Sos słodko-kwaśny jak żaden inny genialnie łączy kurczaka i warzywa, nadaje daniu mnóstwo smaku, a jego gęsta, płynna konsystencja idealnie obkleja ryż.
Jeśli lubcie takie azjatyckie sosy w restauracjach, czy nawet fast foodach, albo błyskawiczne sosy ze słoika, to będzie dla Was super alternatywa! Z tego przepisu otrzymujecie to samo – pełen smaku, gęsty sos, tylko że własny, domowy, ze świeżymi warzywami i ze znanym składem.
Ja zawsze przygotowuje go w dużych ilościach bo świetnie przechowuje się w lodówce, a nawet mrozi – to idealny sos do zrobienia błyskawicznego obiadu, czy odgrzewania.
Danie to świetnie “ukrywa” też duże ilości zdrowych warzyw – papryki, cebuli, czosnku, marchewki i zdrowy imbir. W zimne dni lubię sypnąć więcej ostrej papryki niż przepisie i dodać dużo więcej imbiru, najlepiej świeżego – żadne danie tak super nie rozgrzewa.
Bardzo je Wam polecam. To jedno z moich ulubionych dań obiadowych, które gotuję już od wielu, wielu lat.