by Katarzyna Anders

Jagodzianki

Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweJagodyKuchnia polska

Najlepsze jagodzianki – miękkie, pachnące, z dużą ilością nadzienia z jagód. Proste w przygotowaniu i zawsze udane. Jak z cukierni lub od Babci.

Gdy raz ich spróbujecie, to co roku będziecie czekać na leśne jagody z taką niecierpliwością jak ja :) Są wręcz obowiązkowe z sezonie na jagody – nie wiem czy jest bardziej znany i lubiany wypiek z jagodami niż właśnie jagodzianka.

Można je też przygotować z borówkami amerykańskimi, ale kto kocha polskie leśne jagody, ten zna różnicę ;) Niemniej samo ciasto jest rewelacyjne i pyszne, więc z borówkami też będą udane.

Jagodzianki – przepis

Porcja

16 jagodzianek

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

nadzienie

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  • jagody umyć i osuszyć
  • przygotować rozczyn: z podanych przepisie ilości wziąć trochę mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dodać całe drożdże i rozmieszać. Zostawić na ok 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić makę, cukier, cukier waniliowy, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
  • następnie dodać olej i wyrabiać ciasto - najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość - potrwa to ok 1 do 1,5 godziny
  • po tym czasie krótko zagnieść ciasto i podzielić je na 16 równych części. Można do tego użyć wagi - każda kulka powinna ważyć ok 60 g. Kulki zostawić na 15 min do napuszenia
  • przygotować nadzienie: wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i cukrem
  • każdą kulkę ciasta rozgnieść dłonią na placek. Na środku nakładać łyżkę nadzienia, zebrać ciasto u góry, dokładnie posklejać palcami, a następnie “pokulać” w dłoni by utworzyć lekko podłużne bułeczki. By ciasto lepiej się sklejało można zwilżyć brzeg niewielką ilością wody
  • bułeczki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem gdzie je sklejaliśmy do dołu. Bułeczki rozłożyć dość szeroko, tak by się nie stykały. Na dużej blasze powinniśmy zmieścić wszystkie 16 sztuk
  • jagodzianki piec w 220ºC, na środkowej półce lub nieco niżej, przez 15 min. lub do momentu gdy bułeczki będą złotobrązowe z wierzchu
  • po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu przez 1 min., jagodzianki przełożyć na kratkę i wystudzić
  • przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Lukier nie ma być za gęsty - ma się ładnie rozlewać
  • polukrować jagodzianki. Najłatwiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweJagodyKuchnia polska
Przepis, po niewielkich modyfikacjach, z blogu Moje wypieki