by Katarzyna Anders

Gołąbki w sosie pomidorowym

Jednogarnkowe i różneKapustaRyżWołowinaKuchnia polska

Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym.

To chyba jedno z najbardziej lubianych i najpopularniejszych polskich dań. Dla mnie obowiązkowo z gęstym sosem pomidorowym. Gołąbków nie obsmażam dodatkowo – takie z bulionu są lżejsze. Gołąbki z tego przepisu trzymają formę i nie rozpadają się, a sos jest mocno pomidorowy i aromatyczny. Po prostu nie można ich nie lubić ;)

Gołąbki świetnie się przechowują i odgrzewają, więc warto zrobić od razu większą ilość.

Gołąbki w sosie pomidorowym – przepis

Porcja

15 do 18 gołąbków

Składniki

liście kapusty

  • 1 duża, biała kapusta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

farsz

  • 600 g mięsa wołowego, mielonego
  • 300 g ryżu białego, długiego
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bulion warzywny lub drobiowy (tyle, by zalać gołąbki)

sos pomidorowy

  • 1 mała cebula
  • puszka pomidorów
  • 90 g koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

  • wyciąć głąb i gotować kapustę w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem, solą i octem, aż do zmiękczenia liści - to jest ok. 30 min. od zalania kapusty wrzątkiem
  • ugotować ryż - wystarczy ok. 15 min
  • mięso zmielić, jeśli nie mamy już zmielonego
  • cebule drobno posiekać i podsmażyć na łyżeczce masła
  • wymieszać ze sobą ryż, surowe mięso, jajka i podsmażoną cebulę. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz dobrze wymieszać
  • kapustę odsączyć z wody i obrać z niej po kolei liście. Na każdym liściu ściąć z wierzchu końcówkę twardej łodygi, tak by była grubości liścia - dzięki temu będzie bardziej elastyczna i nie przeszkodzi w zwijaniu
  • do każdego liścia nakładać ok. 2 łyżki farszu - z tej porcji powinno wyjść 15 do 18 gołąbków, zależnie jak duże liście kapusty mamy do dyspozycji i ile farszu w nich zmieścimy. Zwijać następująco: farsz kłaść w miejscu łodygi, lekko zwinąć, następnie złożyć do środka prawy i lewy bok liścia i teraz, tak zamknięty po bokach gołąbek, zawijać już do samego końca. Na wierzchu powinniśmy mieć miękką końcówkę liścia, która ładnie zamknie nam całość. Zwijać należy mocno i ściśle
  • na dnie dużego garnka (o pojemności 4 do 5 l) ułożyć kilka liści kapusty. Mogą to być surowe liście obrane z wierzchu (trzeba je dobrze umyć!) lub niewykorzystane małe liście z środka kapusty. Chodzi o to by gołąbki nie przywarły do dna garnka
  • następnie jak najściślej układać warstwami gołąbki. Muszą być ciasno ułożone, by pod wpływem bulionu nie rozwinęły się
  • gołąbki zalać bulionem, ale tylko do przykrycia, nie więcej
  • garnek przykryć i dusić gołąbki przez 1 h na wolnym ogniu
  • w garnuszku rozgrzać masło, dać na nie pomidory z puszki oraz koncentrat i podsmażać je kilka minut. Następnie doprawić solą oraz pieprzem i zblendować na gładki sos
  • gołąbki wyjąć z bulionu i odsączyć chwilę na talerzu
  • podawać gorące, polane sosem pomidorowym

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Jednogarnkowe i różneKapustaRyżWołowinaKuchnia polska
Przepis własny