by Katarzyna Anders

Dynia hokkaido faszerowana wołowiną z warzywami

Zapiekanki, tarty, z piecaTymianekCebulaDyniaMarchewkaWołowinaMozzarellaFitBez glutenuFaszerowane warzywa

Znakomite jesienne danie – dynia hokkaido faszerowana mięsem mielonym z warzywami. Idealne na obiad lub kolację – szybkie w przygotowaniu, kolorowe, sycące ale fit.

Skórka dyni hokkaido, jako jedynej dyni, jest jadalna, zatem danie dodatkowo jest bardzo wygodne w jedzeniu.

Gorąco polecam – to obecnie jedno z moich ulubionych dyniowych dań.

Dynia hokkaido faszerowana wołowiną z warzywami – przepis

Porcja

Porcje dla 6 osób

Składniki

farsz mięsno-warzywny

  • 650 g wołowiny, mielonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 i 1/2 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 6 małych dyni hokkaido
  • trochę oliwy
  • sól
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)

Wykonanie

  • dynie umyć, odkroić z nich "czapeczki" i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę oraz czapeczkę nasmarować niewielką ilością oliwy i posypać niewielką ilością soli. Dynie ułożyć otwarciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a obok ułożyć czapeczki (czyli dynie mają być otwarte). Piec przez ok. 25 min. w 200ºC 
  • cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, łodygi selera również pokroić w drobną kostkę
  • w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić ją, po chwili dorzucić czosnek oraz marchewkę i seler naciowy. Warzywa podsmażać przez moment, a następnie dodać zmieloną wołowinę, tymianek, rozmaryn, pieprz i podsmażać całość przez około 5 do 8 minut, aż mięso się przesmaży. Dodać pomidory z  puszki, całość posolić i podsmażać jeszcze ok. 10 minut. Odstawić na bok
  • farsz nałożyć do podpieczonych dyni, włożyć je z powrotem do piekarnika (czapeczki dalej mają leżeć obok) i zapiekać jeszcze przez ok. 25 min. w 200ºC. 10 minut przed końcem wyjąć na chwilę z piekarnika, na mięsie ułożyć mozzarellę, wstawić z powrotem i zapiekać jeszcze przez 10 minut lub do momentu aż mozzarella się rozpuści i delikatnie zacznie rumienić
  • dynie podawać gorące. Przed podaniem można zamknąć dynie czapeczką, dla lepszego efektu estetycznego

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaTymianekCebulaDyniaMarchewkaWołowinaMozzarellaFitBez glutenuFaszerowane warzywa
Przepis własny.