by Katarzyna Anders

Drożdżówki zawijane z orzechami i syropem klonowym

Orzechy włoskieSłodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweWigilia i Boże NarodzenieTłusty CzwartekPrzyjęcia i imprezyCynamonKuchnia amerykańska

Przepyszne drożdżówki zawijane pełne orzechów i wspaniałego smaku syropu klonowego. Na jesienne podwieczorki lub leniwe jesienne śniadania będą idealne. Pokochacie je od pierwszego ugryzienia!

Drożdżówki zawijane z orzechami i syropem klonowym – przepis

Porcja

12 bułeczek, blacha 25 na 36 cm

Składniki

  • 530 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 25 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 40 ml syropu klonowego
  • 20 ml roztopionego masła (1 kopiasta łyżka)
  • 120 g drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 140 g drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)

Lukier

  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dekoracja

  • 15 g orzechów pekan lub włoskich

Wykonanie

  • przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
  • następnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1,5 godziny
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat podsypany mąką, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 40 na 50 cm
  • wymieszać ze sobą syrop klonowy z roztopionym chłodnym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem. Orzechy drobno posiekać (ale nie zmielić - wtedy kawałki byłyby za małe - lepiej smakują i wyglądają bardziej wyraziste cząstki orzechów)
  • posmarować całą powierzchnie masłem z syropem, a następnie posypać cukrem z cynamonem oraz posiekanymi orzechami
  • prostokąt ciasta zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku - powinniśmy otrzymać roladę długości 40 cm. Ostrym nożem pokroić na około 3 do 3,5 cm kawałki, to znaczy dokładnie na 12 części
  • zwinięte kawałki ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecięciem do dołu - czyli tak by widzieć zawinięcie. rozłożyć je na blasze równomiernie. Zostawić je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
  • piec w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone rollsy przestudzić w formie, a następnie studzić na kratce
  • gdy będą jeszcze ciepłe przygotować lukier ucierając ze sobą wszystkie jego składniki i polać nim bułeczki. Zanim lukier stężeje posypać wierzch z grubsza posiekanymi orzechami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy włoskieSłodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweWigilia i Boże NarodzenieTłusty CzwartekPrzyjęcia i imprezyCynamonKuchnia amerykańska
Przepis z blogu Mojewypieki.com, po modyfikacjach