Świeże, domowe masło śmietankowe, to najprostszy i najlepszy dodatek do chrupiącego pieczywa. Jest tak łatwe w przygotowaniu, że musicie spróbować!
Nigdy nie sądziłam, że będę robić własne masło – a jednak! Może nie na co dzień, ale od czasu do czasu czemu nie – bo naprawdę nie sądziłam, że jest to aż tak proste i szybkie. A zabawa przy tym świetna :) I takie świeże, domowe masło własnej produkcji jest trochę inne – świeższe, bardziej śmietankowe, pyszne. Polecam, bo szczególnie dla dzieci będzie to niezła atrakcja :)
Jedyne czego potrzebujecie to tłusta śmietana – najlepiej z jak największą zawartością tłuszczu. Na rynku znajdziecie 42% śmietanę, ale nada się również 36%, która jest powszechna.
Śmietana musi być schłodzona. Fakt, że będzie się dłużej ubijać, ale też pewniej, a przede wszystkim później łatwiej będzie wypłukać i kształtować masło.