Pomysł na lekki, ale sycący posiłek z cukinii, idealny na lato. Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami, doprawiona ziołami smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu.
Ja do przygotowaniu tego dania wykorzystuję malakser – rozdrabniam w nim cebulę, czosnek, pomidory, miąższ z cukinii oraz kurczaka. Po bardzo krótkim siekaniu, składniki są drobno pokrojone ale nie są “papką”. Bardzo skraca to czas przygotowania tego dania i czyni je niemal ekspresowym.
Jeśli nie mamy malaksera, to z powodzeniem możemy posiekać wszystkie składniki nożem. Kurczak wystarczy, że będzie drobno pokrojony – nie trzeba go mielić. Jeśli jednak mamy akurat mielonego kurczaka, to również świetnie się nada.
Jeśli mamy bardzo soczyste, aromatyczne i miękkie pomidory możemy użyć 2 do 3 dużych świeżych pomidorów zamiast tych z puszki. Jeśli natomiast pomidory nie są dość aromatyczne to polecam dodać pół łyżki koncentratu pomidorowego.
Zwiększając ilość składników odpowiednio do 6 do 8 cukinii, które upieczemy na dwóch blachach, można przygotować smaczny letni obiad na dużą liczbę osób.