by Katarzyna Anders

Ciasto porzeczkowe z bezą

Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyPorzeczki

Ciasto idealne – słodka beza, kwaśne porzeczki i pachnący, ucierany spód. Ciasto porzeczkowe z bezą to zdecydowanie moje ulubione letnie ciasto!

Przepis na nie znalazłam kilka lat temu i chyba od niego zaczęło się moje uwielbienie do domowych wypieków i słodkości, potem ogólnie gotowania i w następstwie blogowania :)

Cały rok czekam na czerwone porzeczki, tylko by upiec to szczególne ciasto. Dodatkowo porzeczki, to jedyne obok agrestu i wiśni owoce, które zawsze rosły w ogrodzie moich rodziców i które własnoręcznie zbierałam. Stąd krzaczki porzeczek z girlandami czerwonych perełek kojarzą mi się wyjątkowo miło i sielsko :)

Jest proste w wykonaniu, a efekt jest wspaniały.

Pięknie prezentuje się w ceramicznej, ozdobnej formie, ale można je z powodzeniem piec również w tortownicy – wtedy należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Ta ilość będzie dobra do tortownicy 28 cm. Ale zmieści się też w 26 cm – wtedy można wziąć mniejsze jajka i trochę zmniejszyć ilość porzeczek – by po prostu bezy było nieco mniej.

Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszło. Jedynie ważne jest, by dobrze ubić białka – jak na typową bezę – piana ma być dobrze ubita, a po dodaniu cukru sztywna, gęsta, lśniąca i trzymać kształt. Wtedy bez obaw możemy wmieszać porzeczki i ciasto się uda.

Ciasto porzeczkowe z bezą – przepis

Porcja

forma do tart ceramiczna wysoka 29 cm lub tortownica 26 do 28 cm

Składniki

spód

  • 3 żółtka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 65 g masła (3 czubate łyżki)
  • 185 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 80 ml mleka (5 łyżek)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

beza

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 230 drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g czerwonych porzeczek (waga po obraniu)

do wysmarowania formy

  • masło

Wykonanie

  • porzeczki obrać, umyć i dokładnie osuszyć
  • żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
  • następnie dodać masło i dalej chwilę miksować
  • dodać mąki z proszkiem, wmieszać, a na końcu dodać mleko i finalnie wymieszać – ciasto ma być gęste
  • formę ceramiczną wysmarować masłem. Jeśli pieczemy w tortownicy, to można ją wyłożyć papierem do pieczenia, albo również wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
  • ciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką, wyrównać
  • ciasto piec w 180°C przez 20 min.
  • w między czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier, a później sok z cytryny. Następnie delikatnie wmieszać do bezy porzeczki
  • na podpieczony spód wyłożyć bezę
  • piec całość w 180°C jeszcze przez 20-25 min., aż beza będzie lekko zrumieniona. Ja piekę to ciasto (jak i w zasadzie każde inne) w opcji góra-dół. Termoobieg może być za mocny dla bezy. Trzeba pilnować by tylko lekko się zarumieniła
  • wystudzić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyPorzeczki
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Przy kuchennym stole