by Katarzyna Anders

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżowePorzeczkiKuchnia polska

Tradycyjne ciasto drożdżowe z porzeczkami, ze słodką kruszonką, posypane cukrem pudrem, to najlepsza letnia klasyka.

Ten porzeczkowy placek drożdżowy jest prosty w wykonaniu, wychodzi puszysty, wysoki i bardzo smaczny. Obowiązkowy dla wszystkich fanów porzeczek :) Świetny na podwieczorek, do herbaty czy do zabrania na piknik lub wycieczkę. Polecam!

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką – przepis

Porcja

forma prostokątna 25 na 36 cm

Składniki

ciasto

  • 470 g mąki pszennej (najlepiej 550)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 130 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka, lekko ciepłego
  • 600 g porzeczek (waga po odszypułkowaniu)

kruszonka

  • 90 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 160 g mąki

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • porzeczki umyć, odszypułkować (najłatwiej zrobić to widelcem) i dokładnie osuszyć
  • odmierzyć wszystkie składniki. Z nich będziemy odejmować część na rozczyn drożdżowy. W kubku umieścić połowę podanej ilości mleka, całe drożdże oraz dodać łyżkę cukru i mąki. Dokładnie rozmieszać i zostawić na 10 do 15 min. do wyrośnięcia
  • rozpuścić masło i zostawić je do przestudzenia
  • składniki na kruszonkę połączyć i szybko wymieszać (najłatwiej za pomocą miksera), by stworzyły grudkowaty “piasek”. Następnie kruszonkę odłożyć do lodówki
  • do dużej miski dać wszystkie składniki oprócz masła, dodać rozczyn i wymieszać. Wyrabiać za pomocą miksera z hakiem do ciasta. Po ok. 3 minutach dodawać stopniowo masło wciąż wyrabiając, aż ciasto stanie się jednolite. Wyrabiać do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne i gładkie
  • ciasto w misce przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, tj. na ok 1 godzinę
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • ciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką i wyrównać. na wierzchy wysypać równomiernie porzeczki. Odstawić ciasto na ok 20 min. do podrośnięcia
  • po tym czasie równomiernie posypać ciasto kruszonką
  • piec w 180ºC przez 30 do 45 minut, aż ciasto mocno wyrośnie, kruszonka będzie złota i zrumieniona, a patyczek włożony w ciasto suchy
  • ciasto po wyjęciu z piekarnika przestudzić kilkanaście min., a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Gdy będzie jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem
  • ciasto przechowywać dobrze przykryte, by nie wysychało

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżowePorzeczkiKuchnia polska
Przepis własny