by Katarzyna Anders

Chlebek bananowy

Ciasta ucieraneBananyPrzyjęcia i imprezyKuchnia amerykańska

Najlepszy chlebek bananowy – wilgotny, pełen bananowego smaku, szybki i łatwy w wykonaniu. To idealny przepis na wykorzystanie przejrzałych bananów.

Chlebek bananowy – czy to ciasto, czy to chlebek? Jeśli od dawna chcieliście to sprawdzić, tylko szukaliście dobrego przepisu, to oto on – to typowy amerykański przepis na najlepszy chlebek bananowy, czyli prosty w przygotowaniu i szybki, a jednocześnie bardzo bananowy. Proponuję go wzbogacić orzechami pekan lub włoskimi, a dla chętnych także kawałkami czekolady. Przepyszne połączenie!

Jak wykorzystać dojrzałe, brązowe banany?

Chlebek bananowy to idealny wypiek na wykorzystanie dojrzałych, czy wręcz przejrzałych bananów. Banany z brązowymi plamkami, ale też takie całkiem brązowe – wszystkie będą odpowiednie. A im mocniej przejrzałe i ciemniejsze, tym banany są bardziej miękkie i przede wszystkim słodkie. Takie właśnie owoce sprawią, że chlebek będzie wilgotny i słodki.

Czy banany można mrozić?

Tak, można! Bardzo dojrzałe banany można obrać ze skórki, zapakować do szczelnego pudełka i zamrozić. Takie banany idealne sprawdzą się w chlebku bananowym. Wystarczy je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby się rozmroziły, a następnie użyć według przepisu.

Dobre rady przy pieczeniu chlebka bananowego

Po pierwsze wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Po drugie przy łączeniu składników suchych i mokrych nie mieszamy za długo, tylko do połączenia składników. Stosujemy tutaj tę samą metodę co przy robieniu tradycyjnych muffinek.

Po trzecie warto dodać opcjonalne składniki. Tuż przed przelaniem ciasta do formy, można do niego dodać zarówno posiekane orzechy jak też np. kawałki czekolady – wspaniale wzbogacą chlebek bananowy i też orzechy i czekolada genialnie pasują smakowo do bananów.

Natomiast wierzch ciasta warto udekorować przekrojonym na pół bananem – tak jak widzicie to zna zdjęciach. Zabieg prosty, a jaki efektowny!

 

Jestem pewna, że to proste i pyszne ciasto Wam zasmakuje! Smacznego!

Chlebek bananowy – przepis

Porcja

Keksówka 30 cm x 11 cm

Składniki

Ciasto

  • 450 g bardzo dojrzałych bananów, niemal brązowych, tj. 4 duże banany
  • 115 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego lub drobnego cukru, lub ich mieszanki w dowolnej proporcji
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Ewentualnie dodatkowo

  • 40 g orzechów włoskich lub pekan, grubo posiekanych
  • 1 banan, na wierzch ciasta

Do przygotowania formy

  • trochę roztopionego masła
  • trochę bułki tartej

Wykonanie

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • keksówkę przesmarować rozpuszczonym masłem i wysypać bułką tartą. Można też wyłożyć ja po prostu papierem do pieczenia
  • banany obrać ze skórki i umieścić w misce . Jeśli banany są odpowiednio dojrzałe (a takie powinny być do tego przepisu!), to są tak miękkie, że można je rozgnieść bez problemu widelcem. Nie trzeba ich rozgniatać całkowicie na gładką pulpę - mogą pozostać pewne cząstki. Banany można również rozgnieść za pomocą miksera miksując je przez moment, aż się rozpadną
  • w miseczce wymieszać razem suche składniki z wyjątkiem cukru, czyli mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon
  • do dużej miski dać miękkie masło oraz cukier i zacząć je miksować na wysokich obrotach przez 2 do 3 minuty, aż będzie jasne i puszyste
  • zmniejszyć obroty i wbić jajka, najpierw jedno, a po chwili drugie, następnie dodać ekstrakt waniliowy i pulpę bananową i miksować do połączenia
  • teraz do masy dodać suche składniki i zmiksować również tylko do połączenia, na niskich obrotach
  • jeśli do ciasta dodajemy również orzechy, to przesiekać je grubo, dodać do gotowej masy i szybko przemieszać
  • ciasto wlać do przygotowanej formy keksówki. Na wierzchu można ułożyć przekrojony na pół banan, rozcięty wzdłuż - kładziemy go rozcięciem do góry
  • chlebek bananowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  i piec około 60-65 minut. Powinien ładnie wyrosnąć i wybrzuszyć się
  • po wyjęciu z piekarnika studzić w formie przez około pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić
  • przechowywać zawinięty szczelnie w papier lub folię w temperaturze pokojowej

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneBananyPrzyjęcia i imprezyKuchnia amerykańska
Zmodyfikowany przepis z sallysbakingaddiction.com