Najlepszy chlebek bananowy – wilgotny, pełen bananowego smaku, szybki i łatwy w wykonaniu. To idealny przepis na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Chlebek bananowy – czy to ciasto, czy to chlebek? Jeśli od dawna chcieliście to sprawdzić, tylko szukaliście dobrego przepisu, to oto on – to typowy amerykański przepis na najlepszy chlebek bananowy, czyli prosty w przygotowaniu i szybki, a jednocześnie bardzo bananowy. Proponuję go wzbogacić orzechami pekan lub włoskimi, a dla chętnych także kawałkami czekolady. Przepyszne połączenie!
Jak wykorzystać dojrzałe, brązowe banany?
Chlebek bananowy to idealny wypiek na wykorzystanie dojrzałych, czy wręcz przejrzałych bananów. Banany z brązowymi plamkami, ale też takie całkiem brązowe – wszystkie będą odpowiednie. A im mocniej przejrzałe i ciemniejsze, tym banany są bardziej miękkie i przede wszystkim słodkie. Takie właśnie owoce sprawią, że chlebek będzie wilgotny i słodki.
Czy banany można mrozić?
Tak, można! Bardzo dojrzałe banany można obrać ze skórki, zapakować do szczelnego pudełka i zamrozić. Takie banany idealne sprawdzą się w chlebku bananowym. Wystarczy je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby się rozmroziły, a następnie użyć według przepisu.
Dobre rady przy pieczeniu chlebka bananowego
Po pierwsze wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Po drugie przy łączeniu składników suchych i mokrych nie mieszamy za długo, tylko do połączenia składników. Stosujemy tutaj tę samą metodę co przy robieniu tradycyjnych muffinek.
Po trzecie warto dodać opcjonalne składniki. Tuż przed przelaniem ciasta do formy, można do niego dodać zarówno posiekane orzechy jak też np. kawałki czekolady – wspaniale wzbogacą chlebek bananowy i też orzechy i czekolada genialnie pasują smakowo do bananów.
Natomiast wierzch ciasta warto udekorować przekrojonym na pół bananem – tak jak widzicie to zna zdjęciach. Zabieg prosty, a jaki efektowny!
Jestem pewna, że to proste i pyszne ciasto Wam zasmakuje! Smacznego!