by Katarzyna Anders

Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami

PieczywoOtrębySiemię lnianeSłonecznikFitPełnoziarniste

Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb.

Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe 2 godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia.

Chleb na drożdżach, dla początkujących, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ale nie ustępuje chlebom na zakwasach. Smakuje świetnie i długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam!

Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnami – przepis

Porcja

Forma keksówka 11x36 cm

Składniki

  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 55 g siemienia lnianego
  • 45 g słonecznika łuskanego
  • 15 g otrąb pszennych
  • ¾ łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 500 ml letniej wody

do formy

  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka otrąb pszennych

Wykonanie

  • z podanych ilości odjąć pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, cały cukier oraz wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
  • w dużej misce umieścić obie mąki, siemię, słonecznik, otręby, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Najwygodniej wyrabiać robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie dość luźne i trochę kleiste
  • następnie przykryć miskę z ciastem mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 min.
  • keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, najlepiej za pomocą pędzelka oraz wysypać otrębami
  • podrośnięte ciasto ponownie, krótko wyrobić i przełożyć do keksówki, wyrównując wierzch. Wierzch, za pomocą pędzelka, przesmarować odrobiną oleju
  • ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 20 do 25 min, aż podrośnie do pożądanego kształtu
  • piec w 220°C przez 50 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu
  • studzić krótka chwile w formie, a następnie na kratce
  • przechowywać do kilku dni, dobrze przykryty, by nie wysychał. Chleb można z powodzeniem mrozić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PieczywoOtrębySiemię lnianeSłonecznikFitPełnoziarniste
Przepis własny, zainspirowany przepisem Komarki na pierwszy chleb