Klasyczna włoska sałatka caprese. Co zrobić by dorównywała caprese serwowanym we Włoszech?
Najważniejsze – stawiajmy na jakość. Tylko najlepsze i najświeższe składniki zapewnią nam odpowiedni smak. Bo tak naprawdę sałatka jest banalnie prosta, a to, czy jest udana, zależy tylko od jakości składników.
Do klasycznej włoskiej caprese używamy sera Mozzarella di Bufala Campana, czyli mozzarelli z mleka bawolego, zamiast powszechnie spotykanej mozzarelli z mleka krowiego. Warto spróbować tej zamiany.
Druga ważna kwestia to pomidory – tylko najlepsze, dojrzałe, słodkie pomidory dadzą odpowiedni efekt. Poszukajmy ich w sezonie letnim – na targach czy w lokalnych warzywniakach.
Dopełnieniem będzie najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżo zerwana bazylia.
Ja proponuję dwie wersje wykonania tej sałatki:
Pierwsza, stawiająca na wygląd – gdy zostawiamy listki bazylii w całości i ułożymy je naprzemiennie z pomidorami i mozzarellą, to sałatka będzie się pięknie prezentować. W sam raz na małe przyjęcie.
Druga wersja stawia na smak – bazylia roztarta wraz z oliwą w moździerzu odda więcej aromatu i smaku naszej sałatce.