by Katarzyna Anders

Lemon Bars – cytrynowe kostki

Tarty i krucheCiasta, torty, tartyCytrynyPrzyjęcia i imprezyKuchnia amerykańska

Lemon Bars to najbardziej cytrynowe ciasto, jakie możecie sobie wyobrazić. Te cytrynowe kostki na kruchym cieście są mocno cytrusowe i orzeźwiające. W smaku przywołują na myśl sorbet cytrynowy.

Są zdecydowanie bardziej cytrynowe i kwaskowe niż moja ukochana tarta cyrtynowo-waniliowa, ale oba ciasta gorąco polecam fanom cytryn.

Przy robieniu Lemon Bars, ważne jest by ciasto miało czas stężeć i schłodzić się, bo wyjmowane z piekarnika może być jeszcze lekko “galaretkowate”. Ale po czasie i schłodzeniu całość wspaniale się zetnie.

Do starcia skórki najlepiej użyjcie cytryn bio, albo chociaż porządnie wyszorujcie swoje cytryny i przemyjcie sodą oczyszczoną.

Lemon Bars – cytrynowe kostki – przepis

Porcja

głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)

Składniki

kruchy spód

  • 200 g mąki
  • 125 g masła, miękkiego
  • 50 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli

warstwa cytrynowa

  • 430 g cukru
  • 2 łyżki skórki otwartej z cytryny (tj. z 1 dużej lub 3 małych cytryn)
  • 50 g mąki
  • 6 jajek M
  • 175 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryn (tj. z ok. 3-4 cytryn)

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • wymieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać miękkie masło i zagnieść spód, aż całość się połączy. Ciasto może być sypkie, ale to jest w porządku
  • na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wgnieść spód
  • spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekać przez ok 20 min., aż spód będzie złotawy
  • w trakcie pieczenia spodu przygotować warstwę cytrynową
  • drobno otrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć sok z cytryn
  • cukier wsypać do malaksera wraz z otartą skórką i zmiksować, aż cukier się zażółci. Jeśli nie mamy malaksera, to po prostu wymieszać cukier ze skórką jak najdokładniej
  • w misce połączyć cukier ze skórką z mąką, dodać jajka oraz sok z cytryny i krótko zmiksować do połączenia z składników. Nie ucierać i nie ubijać dłużej niż potrzeba
  • na podpieczony spód wylać masę, wstawić z powrotem do piekarnika o temperaturze 180ºC i piec przez ok. 25 min. Po tym czasie masa powinna być ścięta - jeśli mocno "galaretkowato" się rusza to piec jeszcze ok. 5 min. Jeśli rusza się tylko bardzo delikatnie, to ciasto jest już w porządku i "dojdzie" przy chłodzeniu.
  • upieczone ciasto wystudzić całkowicie, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc
  • przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem
  • ciasto kroić w kostki za pomocą ostrego noża zwilżonego gorącą wodą i przy każdym cięciu ponawiać moczenie gorącą wodą

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheCiasta, torty, tartyCytrynyPrzyjęcia i imprezyKuchnia amerykańska
Zmodyfikowany przeze mnie przepis na lemon Bars z Preppykitchen.com