Jeden z najlepszych pomysłów na jajecznicę – jajecznica z kurkami! Wczesną jesienią to idealne, rozgrzewające i sycące śniadanie.
Jajecznicę dla 2 osób najlepiej przygotować zawsze z 4 do 5 jaj. Jajecznice z małą ilością dodatków robię zwykle z 5 jaj. Natomiast wersję z kurkami, których jest dość sporo, proponuję z 4 jajek, ale dużych, wielkości L.
Smażenie jajecznicy na maśle daje jej wspaniały aromat, natomiast mały dodatek oliwy powoduje, że masło się nie przypala i można spokojnie przygotować potrawę i przede wszystkim odpowiednio odparować grzyby, co jest tu niezwykle ważne.
Jak każdą jajecznicę, robi się ją szybko, wiec jest to tez śniadanie bezproblemowe. Z dobrym, wiejskim chlebem z masłem to zestaw idealny. Każdą porcję warto posypać jeszcze na koniec posiekaną cebulką dymką – i dla wyglądu i dla smaku. Jeśli macie kurki pod ręką to spróbujcie ich też w takiej wersji śniadaniowej.