Szybki sposób na podanie szparagów – z przyrumienionym boczkiem i parmezanem oraz jajkiem na miękko z płynnym żółtkiem. Prosty i szybki przepis, a tak wykwintny i pyszny!
W przepisie używamy zielonych szparagów – im są cieńsze tym delikatniejsze – takich szukacie w sklepie. W przepisie piszę jak przygotować szparagi i jak je ugotować, by były jędrne i zielone.
Piszę również jak przygotowuję moje sprawdzone i zawsze udane jajko na miękko z płynnym żołtkiem.
Do tego dania wspaniale smakuje chrupiące pieczywo takie jak bagietka czy kajzerka. To po prostu zestaw idealny. idealnie ugotowane, jędrne zielone szparagi zanurzone w żółtku, to coś naprawdę wspaniałego. Spróbujcie koniecznie!
Jest to również przepis w miarę fit, ponieważ niewielka ilość chudego boczku lub szynki oraz trochę parmezanu, to zdecydowanie lżejsza wersja niż np. sos holenderski. Polecam późne śniadanie lub na lekki lunch.