Pieczona dynia z papryką i serem feta to połączenie idealne i najlepszy pomysł na pyszne warzywa! Idealnie się przechowują, więc można przygotować na zapas więcej i później mieć posiłek na kolejne dni. ja jestem tym daniem absolutnie zachwycona! Od kiedy odkryłam na papryka idealnie łączy się z dynią, a tym bardziej z dodatkiem fety, to na okrągło je piekę i łącze z przeróżnymi dodatkami – bo opcji jest mnóstwo!
Dynię pieczoną z papryką i fetą można jeść na ciepło lub na zimno. Danie samo w sobie to idealna przekąska lub lekki lunch. Są to też świetne warzywa do obiadu, jako dodatek do mięs. Poza tym taką pieczoną dynię z papryką można wymieszać z makaronem i podać jako pastę z dodatkami na ciepło.
Natomiast na zimno te pieczone warzywa idealnie łączą się z wszelkimi sałatami czy mieszankami sałat tworząc pyszne sałatki wegetariańskie i bezglutenowe. Takie sałatki można też wzbogacić dodatkiem makaronu tworząc sałatki makaronowe, lub dodać jeszcze np. kawałki kurczaka. W takiej wersji danie to będzie już pełnoprawnym obiadem czy lunchem, na dodatek idealnym do spakowania do lunchboxa i zabrania do pracy czy na wyjazd – świetnie smakuje nawet po kilku godzinach i to na zimno.
Napisałam w przepisie, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale na ile świetnych posiłków wystarczy Wam pieczona dynia z papryką, zależy od dodatków i tego jak i z czym ją podacie.