by Katarzyna Anders

Pieczona dynia z papryką i serem feta

WarzywaDyniaPaprykaFetaWegetariańskieFitBez glutenu

Pieczona dynia z papryką i serem feta to połączenie idealne i najlepszy pomysł na pyszne warzywa! Idealnie się przechowują, więc można przygotować na zapas więcej i później mieć posiłek na kolejne dni. ja jestem tym daniem absolutnie zachwycona! Od kiedy odkryłam na papryka idealnie łączy się z dynią, a tym bardziej z dodatkiem fety, to na okrągło je piekę i łącze z przeróżnymi dodatkami – bo opcji jest mnóstwo!

Dynię pieczoną z papryką i fetą można jeść na ciepło lub na zimno. Danie samo w sobie to idealna przekąska lub lekki lunch. Są to też świetne warzywa do obiadu, jako dodatek do mięs. Poza tym taką pieczoną dynię z papryką można wymieszać z makaronem i podać jako pastę z dodatkami na ciepło.

Natomiast na zimno te pieczone warzywa idealnie łączą się z wszelkimi sałatami czy mieszankami sałat tworząc pyszne sałatki wegetariańskie i bezglutenowe. Takie sałatki można też wzbogacić dodatkiem makaronu tworząc sałatki makaronowe, lub dodać jeszcze np. kawałki kurczaka. W takiej wersji danie to będzie już pełnoprawnym obiadem czy lunchem, na dodatek idealnym do spakowania do lunchboxa i zabrania do pracy czy na wyjazd – świetnie smakuje nawet po kilku godzinach i to na zimno.

Napisałam w przepisie, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale na ile świetnych posiłków wystarczy Wam pieczona dynia z papryką, zależy od dodatków i tego jak i z czym ją podacie.

Pieczona dynia z papryką i serem feta – przepis

Porcja

na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • około 1,2 kg dyni, waga po obraniu i wydrążeniu
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 170 g sera feta

Wykonanie

  • dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona oraz obrać kawałki dyni ze skórki. Dyni hokkaido nie trzeba obierać. Następnie dynię pokroić w kostkę o boku około 2 do 3 cm
  • dynię umieścić w dużej misce, polać oliwą, wstrząsnąć kilka razy miską, by oliwa rozeszła się po dyni. Następnie doprawić wszystkimi przyprawami i ponownie wstrząsać miską, aż przyprawy się rozłożą równomiernie
  • dynię wysypać i równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec dynię przez 20 minut
  • w między czasie paprykę umyć, przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę podobnej wielkości do dynię
  • paprykę wsypać do miski po dyni, dodać oliwę i przyprawy i podobnie wstrząsać, aż przyprawy się rozłożą równomiernie
  • przygotować sobie ser feta - pokruszyć go dłońmi
  • po 20 minutach pieczenia dyni, wyjąć ją z piekarnika, szybko rozsypać na niej równomiernie paprykę, a następnie posypać pokruszonym serem feta i wstawić z powrotem do piekarnika
  • całość piec jeszcze przez dodatkowe 15 minut, w tym ostatnie około 3 do 5 minut z termoobiegiem, by ser się przyrumienił
  • podawać na ciepło lub na zimno. Można same warzywa jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Można je też łączyć na ciepło z makaronem, lub na zimno z dowolnymi sałatami i innymi dodatkami i podawać jako sałatkę

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
WarzywaDyniaPaprykaFetaWegetariańskieFitBez glutenu
Przepis własny.