Sposób na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny to udka z kurczaka pieczone razem z ziemniakami i warzywami! Wszystko robimy bez wysiłku i błyskawicznie.
Zawsze staram się upraszczać sobie życie jak najłatwiejszymi przepisami na obiad. Udka z kurczaka które pieką się razem z ziemniakami, to genialne rozwiązanie! Poza szybkim przygotowaniem mięsa i warzyw i wrzuceniem wszystkiego do piekarnika, nie musimy robić nic więcej! Później zostaje nam tylko czekanie na znakomity posiłek. A jak przenikające się aromaty warzyw i mięsa wzbogacają się nawzajem, to chyba nie muszę Wam mówić? Musicie koniecznie spróbować!
Z moich uwag – bardzo ważne jest, by udka kurczaka wyjąć minimum godzinę wcześniej z lodówki – żeby dopiekły się w tym samym czasie, co warzywa nie mogą być za zimne.
Po drugie, jeśli macie bardzo duże udka kurczaka, to radzę pokroić ziemniaki również na większe kawałki i to zacząć piec razem, natomiast pozostałe warzywa dorzucić dopiero po 20 minutach. Tak żeby łączny czas pieczenia to było 1 h 20 minut.
Jeśli natomiast udka nie są zbyt duże, to pokrójcie ziemniaki na mniejsze kawałki i wszystko możecie wrzucić razem do piekarnika, bo ziemniaki i kurczak zdążą dojść, a cebula, papryka i pomidor będą akurat. Jednak jeśli lubicie cebulę i paprykę upieczone na jędrno, to dorzućcie je nieco później.