by Katarzyna Anders

Brioszki do odrywania

PieczywoWielkanocKuchnia francuska

Puszyste, pachnące i proste w przygotowaniu bułeczki brioszki do odrywania. Nie ma nic lepszego niż dom pachnący maślanym, drożdżowym wypiekiem! Te bułeczki przygotujecie bez problemu – proste ciasto drożdżowe i formowanie kulek nie trwa długo, a efektem są puszyste wyrośnięte bułeczeki.

Brioszki są idealne na śniadanie – maślana bułeczka smakuje świetnie z masłem, serem żółtym i szynką. Świetnie smakują też z jajkiem na miękko czy jajecznicą. A brioszka z dżemem czy konfiturą to już klasyka. Sprawdzą się też po portsu jako przekąska czy podwieczorek. A jeśli jakimś cudem bułeczki się uchowają przez dłuższy czas, to czerstwe brioszki możecie wykorzystać do zrobienia tostów francuskich z patelni lub angielskiego puddingu chlebowego.

Nie wspominając, że gotowe brioszki świetnie się mrożą – jak większość ciast drożdżowych.

Brioszki do odrywania – przepis

Porcja

15 bułeczek, blacha 25 na 36 cm

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 230 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 duże jajka
  • 110 g masła, roztopionego
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli

Do posmarowania

  • żółtko rozmącone z 1 łyżką wody

Wykonanie

  • przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
  • następnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1,5 godziny
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 15 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
  • za pomocą pędzelka posmarować każdą brioszkę żółtkiem rozmąconym z wodą
  • piec w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone brioszki przestudzić w formie a następnie wystudzić na kratce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PieczywoWielkanocKuchnia francuska
Przepis własny.