by Katarzyna Anders

Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanki, tarty, z piecaBrukselkaZiemniakiKiełbasaSery żółte

Pyszna, sycąca zapiekanka z brukselką, ziemniakami i kiełbasą. To świetny sposób na brukselkę, która jest niezwykle zdrowym, zimowym warzywem. Warto ją docenić. Zapieczona w tej zapiekance, pod kołderką z sera cheddar smakuje wyśmienicie.

Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami – przepis

Porcja

na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 600 g brukselki (waga po oczyszczeniu. Przed to ok. 750 g)
  • 600 g ziemniaków (waga po obraniu. Przed to ok. 750 g)
  • 400 g kiełbasy śląskiej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, startej

do posypania

  • 100 g sera cheddar

Wykonanie

  • ziemniaki obrać i pokroić na grube plasterki, a te jeszcze na pół. Ugotować je w osolonej wodzie przez ok. 14 minut
  • każdej brukselce odkroić końcówkę głąba i obrać z zewnętrznych listków (2 do 3 listków), następnie mniejsze przekroić na pół, a większe na ćwiartki. Wrzucić brukselkę na wrzątek z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru (tylko tyle wody by prawie zakryła główki) i gotować od 6 do 8 min (zależnie od wielkości brukselek) bez przykrycia, a następnie przecedzić
  • kiełbasę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, a następnie podsmażać kiełbasę aż do zrumienienia, tj przez kilka minut
  • zrobić sos beszamelowy. W rondelu rozpuścić masło i dodać do niego mąkę, a następnie podsmażać ją aż uzyska zloty kolor. Wtedy natychmiast dolać mleko i mieszać dokładnie trzepaczką, by nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką i ponownie wymieszać
  • do podsmażonej kiełbasy dodać ugotowane brukselkę i ziemniaki i całość doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać
  • naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, następnie przełożyć do niego brukselkę z ziemniakami i kiełbasą. Całość polać równomiernie sosem beszamelowym. Na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 15 minut - aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaBrukselkaZiemniakiKiełbasaSery żółte
Przepis własny.