by Katarzyna Anders

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, papryką i serem

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaPaprykaKiełbasaSery żółteMakarony krótkieZapiekanki

Pikantna, sycąca i szybka zapiekanka makaronowa z kiełbasą śląską, papryką czerwoną i zieloną, cebulą, pomidorami oraz serem cheddar.

To łatwy i szybki do przygotowania posiłek – wystarczy około 30 minut, razem z czasem zapiekania.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, papryką i serem – przepis

Porcja

na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 400 g kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g makaronu penne (lub innego krótkiego)
  • 120 g sera cheddar

do posypania przed podaniem

  • zielona cebula dymka

Wykonanie

  • ugotować makaron al dente
  • w międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, a następnie pokroić papryki w kostkę. Kiełbasę pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm, a jeśli są duże, to plasterki jeszcze na pół
  • na patelni, na oliwie podsmażyć moment cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucić kiełbasę i podsmażać ją aż się wytopi tłuszcz. Dorzucić paprykę i podsmażać ze 2 min. Następnie dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie, przemieszać i podsmażać przez ok. 5 min.
  • do kiełbasy z warzywami dodać ugotowany makaron, wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego przesmarowanego lekko oliwą
  • na wierzch zapiekanki zetrzeć na grubych oczkach ser cheddar i rozłożyć go równomiernie
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 20 minut - aż ser się przyrumieni. Jeśli słabo się rumieni, to pod koniec można włączyć termoobieg
  • gotową zapiekankę posypać posiekaną, zieloną cebulą dymką i podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaPaprykaKiełbasaSery żółteMakarony krótkieZapiekanki
Przepis własny.