Przepis na tradycyjną lemoniadę z cytryn, wody i cukru – stężoną, intensywnie słodko-kwaśną. Klasyczna lemoniada jest zdecydowana i słodka – idealna by zalać nią szklankę do połowy wypełnioną lodem. Obecnie funkcjonuje mnóstwo wersji lemoniady z różnymi dodatkami i z różnych owoców, ale nawet wersja cytrynowa uległa modyfikacji w nieco lżejszą, bardziej rozcieńczoną i mniej słodką odmianę.
Jeśli szukacie jednak przepisu na tradycyjną lemoniadę – oto on. W oryginalnych przepisach cukru bywa jeszcze więcej, a klasyczna proporcja to: 1 szklanka soku z cytryn (250 ml) na 1 szklankę cukru (tj. 200 g) i 4 szklanki wody (tj.1 l).
Ta lemoniada smakuje znakomicie z dużą ilością lodu. Możecie przepis również modyfikować zmniejszając ilość soku z cytryn i cukru wg uznania, a także zastępując cukier zdrowszymi alternatywami, np. miodem.
Świetnym dodatkiem do lemoniady są listki mięty, które sprawiają, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.