Banalnie prosty, szybki i lekki mazurek wielkanocny – pyszna orzechowa beza na waflu. Przygotujecie go w kilkanaście minut wraz z pieczeniem, a efekt Was zachwyci – gwarantuję!
Jak zwykle w przepisach z bezą, najważniejsze jest dobre jej przygotowanie. Pamiętajcie, by nie przebić białek – gdy tylko będą lekko sztywne, to dodawajcie partiami cukier (koniecznie partiami!). Najlepszy do przygotowywania bezy jest drobny cukier – rozpuszcza się o wiele łatwiej i szybciej niż gruby, a jednocześnie w optymalnym czasie, który pozwala na dobre połączenie cukru z białkiem, a przeciwieństwie do bez przygotowywanych z cukru pudru.
W samej bezie orzechowej nie ma glutenu, jeśli zatem użyjecie bezglutenowych wafli, to cały mazurek będzie bezglutenowy.
Jeśli użyjecie gotowych mielonych orzechów włoskich, to dodatkowo zaoszczędzicie sporo czasu – w sklepach można już znaleźć dobrej jakości mielone orzechy włoskie.