by Katarzyna Anders

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweTruskawkiKuchnia polska

Drożdżówki z soczystymi truskawkami, posypane obficie kruszonką i polane cytrynowym lukrem – to prawdziwy smak lata. Idealne na piknik, na szybką przekąskę, na słodki podwieczorek. Są proste w przygotowaniu – na pewno się udadzą!

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką – przepis

Porcja

9 średniej wielkości drożdżówek

Składniki

Ciasto

  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 50 g masła, roztopionego i chłodnego
  • 45 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 120 ml mleka, letniego
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Truskawki

  • 27 średnich truskawek, to jest ok. 300 g
  • ok. 3 łyżeczki mąki pszennej

Do posmarowania

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mleka

Kruszonka

  • 35 g mąki pszennej
  • 25 g zimnego masła
  • 20 g cukru

Lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  • przygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, całe drożdże, dodać je do mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić mąkę, cukier, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
  • następnie dodać roztopione, ale chłodne masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1,5 godziny
  • przygotować kruszonkę - szybko zagnieść zimne masło z mąką i cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało - ja to robię na szybko mikserem. Kruszonka powinna mieć konsystencje grubego piasku i grudek - taką wstawić do lodówki
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
  • każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachy
  • nasypać do każdej bułeczki, do dołka, mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić po 3 truskawki. Jajko wymieszać z łyżeczką mleka i posmarować każdą drożdżówkę - głownie ciasto, ale też trochę truskawki. Następnie posypać całość kruszonką
  • drożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce
  • przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweTruskawkiKuchnia polska
Przepis własny.