Coleslaw to jedna z najpopularniejszy surówek na świecie, której głównym składnikiem jest biała kapusta głowiasta. Jej nazwa w wolnym tłumaczeniu to po prostu surówka z kapusty.
Cały smak tej surówki zależy od sosu, który powinien być kremowy i powinno go być dość sporo. Zależnie od regionu świata sos przygotowuje się różny sposób, ale podstawowym składnikiem jest zwykle majonez lub maślanka.
Ponieważ, ja bardzo rzadko używam majonezu, to po raz kolejny, podaję Wam mój przepis na sos “udający” majonez. Moim zdaniem sprawdza się znakomicie, a surówka jest lekka, choć sos ma też trochę potrzebnego tłuszczu. Jeśli chcecie użyć nieco majonezu to polecam zastąpić połowę ilości śmietany majonezem – będzie idealnie.
W kwestii ilości śmietany i jogurtu – łyżki w moim przepisie to klasyczne łyżki-miarki o pojemności 15 ml. Odmierzałam w miarę płaskie łyżki.
Dobra wskazówka:
Coleslaw to surówka z białej kapusty, najczęściej z niewielkim dodatkiem marchewki. Ale istnieje wiele wersji tej surówki. Do podanej ilości możecie spróbować dodać takie popularne dodatki: dla wersji słodszej, bardziej soczystej – 1 małe jabłko lub 2 do 3 plasterki ananasa, a dla wersji ostrzejszej – pół niedużej cebuli.