Idealny słodki chleb drożdżowy! Bez wyrabiania, banalnie prosty. Sprawdzi się jako drożdżówka na deser, ale też chleb do kanapek.
To chyba najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam. Składniki (prócz mąki) na szybko łączymy, zostawiamy na noc, rano dodajemy mąkę i po 10 minutach pieczemy. Ciasta nie trzeba też wyrabiać! Rewelacja!
Ale ten słodki chleb drożdżowy ma więcej zalet. Sprawdzi się bowiem jako deser: z konfiturą, słodkim serem, miodem. Jednak przepyszny jest też wytrawnie – posmarowany masłem, z żółtym serem i szynką – to jedna z najlepszych kanapek jakie znam :) Chleb pokrojony jak kromki możemy też grillować w tosterze.
Ja dość znacząco zmieniłam pierwotny przepis – przede wszystkim zastąpiłam olej masłem i zmniejszyłam nieco jego ilość, by było lżej. Zmniejszyłam też o 1/4 ilość cukru, bo zależało mi na uniwersalnym chlebku, również do wytrawnych kanapek. Zmniejszyłam też trochę ilość drożdży. Wyszło wspaniale – na pewno na stałe zagości w mojej kuchni.
Przepis jest na długą formę keksówkę. Ponieważ upieczone ciasta drożdżowe rewelacyjnie się mrozi, to przemyślcie przygotowanie tego chlebka od razu z podwójnej porcji na dwie keksówki :)