Jajeczny makaron pappardelle z kremowym sosem z grzybów leśnych, najlepiej borowików, posypany świeżą natką pietruszki i parmezanem, to szybkie i proste, a jednocześnie wykwintne danie.
Sos grzybowy można przygotować z grzybów leśnych suszonych, które należy wcześniej namoczyć – minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez noc. Ale jeśli mamy dostęp do świeżych grzybów, to tym lepiej :) Wtedy należy postępować z nimi dokładnie tak jak z namoczonymi suchymi, jedynie mogą wymagać dłuższego podsmażenia – aż odparuje z nich większość wody. Najlepsze do sosu będą szlachetne borowiki, ale sprawdzą się też inne grzyby leśne, np. podgrzybki.
Jako makaron polecam makaron jajeczny – ma głębszy smak i świetnie pasuje do sosu grzybowego. Ale możecie oczywiście użyć zwykłego makaronu 100% pszenicy durum.
Podobnie z kształtem makaronu – polecam Wam szerokie wstążki pappardelle, które pięknie się prezentują i świetnie pokrywają kremowym sosem, ale śmiało możecie też użyć makaronów w innych kształtach – kremowy sos pasuje niemal do każdego rodzaju makaronu.