Najlepsza baba drożdżowa z rodzynkami – piękna, bardzo puszysta, bogato oblana białym lukrem i niezbędna na wielkanocnym stole. Dla amatorów puszystych babek, a nie tych treściwych ;) Jest lekka niczym chmurka!
Babka na średniej wielkości formę z tuleją. Dokładne wymiary podaję niżej.
Nie pieczcie babki dłużej niż to konieczne, bo może wyjść za sucha. A po wyjęciu z piekarnika koniecznie dobrze ją wystudźcie, bo jest tak puszysta, że zbyt świeża i ciepła nie da się pokroić.
Moja rada – jeśli stoicie przed wyborem formy do babki, to koniecznie wybierzcie czarną, a nie z błyszczącej stali. Formy z błyszczącej stali odbijają więcej ciepła niż te ciemne, co często jest powodem bladych, za jasnych ciast drożdżowych. Z ciemną formą nie będzie tego problemu – babka będzie idealnie złotobrązowa na całej powierzchni.