by Katarzyna Anders

Wielkanocna babka drożdżowa

Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżoweRodzynkiWielkanocKuchnia polska

Najlepsza baba drożdżowa z rodzynkami – piękna, bardzo puszysta, bogato oblana białym lukrem i niezbędna na wielkanocnym stole. Dla amatorów puszystych babek, a nie tych treściwych ;) Jest lekka niczym chmurka!

Babka na średniej wielkości formę z tuleją. Dokładne wymiary podaję niżej.

Nie pieczcie babki dłużej niż to konieczne, bo może wyjść za sucha. A po wyjęciu z piekarnika koniecznie dobrze ją wystudźcie, bo jest tak puszysta, że zbyt świeża i ciepła nie da się pokroić.

Moja rada – jeśli stoicie przed wyborem formy do babki, to koniecznie wybierzcie czarną, a nie z błyszczącej stali. Formy z błyszczącej stali odbijają więcej ciepła niż te ciemne, co często jest powodem bladych, za jasnych ciast drożdżowych. Z ciemną formą nie będzie tego problemu – babka będzie idealnie złotobrązowa na całej powierzchni.

Wielkanocna babka drożdżowa – przepis

Porcja

forma z tuleją o wysokości ok. 10 cm. i średnicy na górze ok. 22 cm.

Składniki

  • 320 g mąki luksusowej
  • 25 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 80 g masła
  • 90 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie

  • mąkę przesiać przez sito
  • z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do letniego mleka, następnie wkruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
  • rozpuścić, a następnie ostudzić masło
  • w dużej misce umieścić pozostałą mąkę i cukier, sól, rozczyn, roztrzepane żółtka i jajko, chwilę wyrabiać i dodać masło oraz sok z cytryny
  • następnie wyrabiać ciasto, przez minimum kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Można wyrabiać robotem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie, ale wtedy dłużej
  • pod koniec wyrabiania dodać dodać rodzynki
  • kulę ciasta włożyć do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, tj. na ok. godzinę. Ciasto może się nieco kleić, ale po wyrośnięciu już nie powinno
  • gdy urośnie przez chwilę wyrobić ciasto raz jeszcze
  • formę natłuścić i wysypać bułką tartą
  • ciasto nałożyć do mniej więcej 1/3 wysokości formy
  • ponownie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość
  • piec w 170ºC do suchego patyczka, tj. 45 min.
  • studzić 10 min w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce
  • cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i mlekiem na gładki lukier
  • polukrować babkę - można lukrować jak będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca!)
  • gdy lukier zastygnie, to babkę przechowywać przykrytą, by nie wyschła

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżoweRodzynkiWielkanocKuchnia polska
Przepis, po niewielkich modyfikacjach, z bloga Moje wypieki