by Katarzyna Anders

Tartaletki z kremem pâtissière i truskawkami

Babeczki i muffinyTruskawkiPrzyjęcia i imprezyBabeczkiKuchnia francuska

Wyśmienite kruche babeczki z kremem pâtissière, czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym oraz truskawkami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty.

Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, np. wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki.

Krem pâtissière jest w miarę łatwy w wykonaniu – pasta z żółtek i mąki dobrze łączy się z mlekiem i ładnie gęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 3 dni. Musi być przykryty folią w ten sposób by folia stykała się z kremem i zapobiegła tworzeniu kożucha.

Jeśli przygotowanie kremu wydaje nam się zbyt trudne, to możemy ugotować budyń z torebki. Na tę ilość babeczek potrzebne będą dwa opakowania budyniu, które należy przyrządzić z 2/3 ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Następnie budyń należy nakryć folią (tak by stykała się z budyniem) i przestudzić. Zanim budyń stężeje napełniamy nim babeczki.

Tartaletki z kremem pâtissière i truskawkami – przepis

Porcja

na 11 tartaletek o średnicy 9 cm

Składniki

ciasto

  • 280 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka

krem pâtissière

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g maki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 średnia laska wanilii
  • ok. 300 g truskawek

do wysmarowania foremek

  • ok. 1 łyżki masła

dodatkowo

  • 11 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm u góry i 6,5 cm średnica dna

Wykonanie

  • mąkę, cukier, masło i żółtka szybko zagnieść, można za pomocą miksera, a następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
  • roztopić trochę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie foremki
  • wysmarowane foremki wylepić dokładnie ciastem. Grubość ciasta w foremkach wyjdzie dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche, a nie chcemy by tartaletki łamały się
  • foremki z ciastem włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Dzięki temu po umieszczeniu w piekarniku tartaletki utrzymają swój kształt, a ich boki nie spłyną
  • tartaletki piec w 200ºC przez ok 15 do 18 min - aż będą złotobrązowe
  • po upieczeniu spody wystudzić
  • wydrążyć laskę wanilii i ziarenka wrzucić do mleka. Ja wydrążając wanilię zawsze pomagam sobie cukrem - ziarenka rozcieram palcami razem z ok. 1 łyżeczką cukru i taką mieszankę dodaję np. do mleka. Dzięki temu ziarenka są dobrze rozdzielone
  • mleko zagotować aż zawrzy i wtedy od razu zestawić z ognia
  • żółtka z cukrem ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodać wymieszane mąki i miksować aż dobrze połączą się z żółtkami
  • tak przygotowaną pastę z żółtek, cukru i mąk dodać do gorącego mleka i dokładnie rozmieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Wtedy mleko zagotować cały czas intensywnie mieszając. Gdy zawrzy, gotować jeszcze ok. 1 minuty wciąż mieszając, a następnie zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Przykryć folią, tak by stykała się z kremem i zapobiegła wytworzeniu się kożucha
  • truskawki umyć, dobrze osuszyć i pociąć w grube plasterki - jedną średnia truskawkę tniemy na 3 plasterki
  • za pomocą rękawa cukierniczego napełnić tartaletki kremem
  • następnie w krem powtykać kawałki truskawek
  • tartaletki przechowywać w lodówce, z której należy je wyjąć ok. 15 min. przed podaniem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Babeczki i muffinyTruskawkiPrzyjęcia i imprezyBabeczkiKuchnia francuska
Przepis na spody i krem z blogu Moje wypieki. Pomysł na całość własny.