by Katarzyna Anders

Tarta z botwinką, fetą i ricottą

Zapiekanki, tarty, z piecaKoperekPrzyjęcia i imprezyBotwinkaFetaRicottaWegetariańskieTarty

Szybka, wiosenna tarta na cieście francuskim, z botwinką oraz kremowym serem ricotta i przypieczoną fetą. Posypana świeżym koperkiem jest wspaniała!

Dzięki serowi ricotta tarta nie jest za sucha, natomiast ser feta i botwinka, to jedno z najsmaczniejszych połączeń, po prostu duet idealny.

Tarta jest szybka i łatwa w wykonaniu. Koniecznie musicie spróbować!

Tarta z botwinką, fetą i ricottą – przepis

Porcja

tarta wielkości 25 na 35 cm

Składniki

  • 270 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • ok. 180 g sera ricotta
  • 30 g sera feta
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 i ½ łyżeczki miodu

do posypania

  • garść świeżego koperku

Wykonanie

  • buraczki wyszorować, łodyżki i liście dokładnie umyć
  • buraczki obrać w miejscach gdzie mają grubsza skórkę, następnie pokroić na cienkie półtalarki. Łodyżki posiekać na ok 1 cm kawałki. Liście również posiekać
  • na patelni rozpuścić masło (najlepiej klarowane) i wrzucić przeciśnięty przez praskę żąbek czosnku oraz buraczki. Podsmażać 2 min., następnie dodać łodyżki, podsmażać kolejne 4 min. Wtedy dodać miód, pieprz oraz sól, wymieszać, dorzucić liście i podsmażać całość tylko do momentu aż liście zwiędną, tj ok 1 min. Odstawić na bok
  • ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zagiąć ok. pół cm brzegu, tworząc niewielki rant, a środek ponakłuwać widelcem
  • ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 do 15 min., aż ciasto lekko się zarumieni
  • ciasto posmarować ricottą, następnie rozłożyć na nim podsmażoną botwinkę i na koniec posypać pokruszoną w palcach fetą
  • włożyć z powrotem do pieca nagrzanego do 200°C i piec przez 15 do 20 min. - do momentu gdy rant ciasta będzie złotobrązowy
  • można podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem tartę posypać świeżym posiekanym koperkiem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaKoperekPrzyjęcia i imprezyBotwinkaFetaRicottaWegetariańskieTarty
Przepis własny