by Katarzyna Anders

Szaszłyki z kurczaka i ananasa

Mięsa i rybyAnanasGrillPaprykaKurczakDania z drobiuFit

Jeszcze jeden pomysł na grilla – szaszłyki ze świeżego ananasa, papryki i kurczaka, w paprykowej marynacie. Wyśmienite! Ananas i kurczak to niezawodne połączenie, a z dodatkiem papryki i szczyptą imbiru, zyskuje jeszcze bardziej.

Na majówki i pikniki z grillem! Ale szaszłyki można też przyrządzić również w domu, w piekarniku.

Jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to pamiętajcie, by przed użyciem namoczyć je w wodzie –  dzięki temu nie zapalą się.

Szaszłyki z kurczaka i ananasa – przepis

Porcja

5 szaszłyków

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 3/4 papryki czerwonej
  • 1/2 niewielkiego ananasa

marynata do mięsa

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru
  • 3/4 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka miodu

do posmarowania warzyw

  • trochę oliwy

dodatkowo

  • 5 patyczków do szaszłyków o dł. 30 cm

Wykonanie

  • drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez minimum 1 godzinę
  • kurczaka pokroić na niewielkie, regularne kawałki - ok. 2 cm do 3 cm
  • wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce
  • do marynaty włożyć kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i umieścić na minimum 30 min. w lodówce
  • papryki pokroić na kawałki wielkości ok. 2 cm na 2 cm
  • ananasa obrać, wykroić środek, a następnie pokroić w ok. 2 cm na 2 cm kostkę
  • paprykę i ananasa skropić oliwą
  • paprykę, ananasa i kurczaka nadziewać naprzemiennie na patyki do szaszłyków, zostawiając trochę wolnego miejsca do trzymania patyczków. Zaczynać i kończyć kawałkiem papryki, gdyż najmniej zsuwa się z patyczków
  • szaszłyki grillować na rozgrzanym grillu, ze wszystkich stron, w sumie przez ok. 15 min. - aż mięso będzie upieczone
  • szaszłyki można tez piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 do 30 min. - aż mięso będzie upieczone. Pod ruszt z szaszłykami warto podłożyć blachę z paperem do pieczenia - na kapiący tłuszcz

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Mięsa i rybyAnanasGrillPaprykaKurczakDania z drobiuFit
Przepis własny