by Katarzyna Anders

Sorbet truskawkowy na patyku

Lody i mrożoneTruskawkiNa upałyFitBez glutenuBez jajek

Najprostsze możliwe lody truskawkowe na patyku – szybkie, minimum składników, bardzo owocowe i orzeźwiające! Polecam – szczególnie na upały!

Lody są banalnie proste w zrobieniu. Ja podaję przepis na 6 foremek o pojemności 60 ml (bardzo popularny zestaw z ikei).

Mój sorbet truskawkowy nie jest bardzo kwaśny – dość wyważony. Jeśli ktoś lubi kwaśny posmak, to polecam zwiększyć ilość soku z cytryny.

Jako typowy sorbet nie zawiera nabiału ani jajek, więc jest wegański.

Z moich obliczeń wynika, że jedna 60 ml porcja, ma ok. 48 kcal.

Sorbet truskawkowy na patyku – przepis

Porcja

6 foremek o pojemności 60 ml każda

Składniki

  • 350 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
  • 45 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

dodatkowo

  • 6 foremek na lody o pojemności 60 ml każda, wraz z patyczkami

Wykonanie

  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
  • truskawki dać do blendera, wstępnie zmiksować, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż mus będzie gładki
  • mus przelać do foremek na lody
  • wstawić foremki do zamrażarki
  • po ok. 30 min., jak lody nieco zgęstnieją, ale jeszcze nie zmarzną, włożyć do nich patyczki
  • dalej mrozić, przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc
  • wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed jedzeniem, albo włożyć foremkę na moment do ciepłej wody, by od razu wyjąć z niej lody

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożoneTruskawkiNa upałyFitBez glutenuBez jajek
Przepis własny