by Katarzyna Anders

Sorbet pomarańczowy z soku

Lody i mrożonePomarańczeNa upałyFitBez jajek

Sorbet z soku pomarańczowego na patyku to mój niezawodny sposób na upały. Błyskawiczny w przygotowaniu, niskokaloryczny i bardzo orzeźwiający!

Nie ma konsystencji typowego sorbetu z owoców – jest trochę jak kostka lodu, ale nie o tak zwartej strukturze i nieco wodnity. Inny niż typowe lody na patyku, ale dla mnie to zaleta, bo jest wyjątkowo lekki i niskokaloryczny – jeden lód na patyku, wielkości z przepisu, to tylko 60 ml soku czyli ok. 27 kcal.

Przepis jest banalnie prosty, bo jednoskładnikowy, ale postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo to według mnie najlepszy sposób na szybkie orzeźwienie.

Możecie go przyrządzić z własnoręcznie wyciśniętego soku z pomarańczy lub sklepowego – najlepiej jednodniowego lub ewentualnie soku 100% bez żadnych dodatków.

Sorbet pomarańczowy z soku – przepis

Porcja

6 foremek o pojemności 60 ml każda

Składniki

  • 360 ml soku pomarańczowego (własnoręcznie wyciskanego, jednodniowego lub ewentualnie soku 100% bez dodatków)

Wykonanie

  • sok przelać do foremek na lody
  • wstawić foremki do zamrażarki
  • po ok. 40 min., jak płyn nieco zgęstnieje, ale jeszcze nie zmarznie, włożyć do niego patyczki
  • dalej mrozić, przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc
  • wyjąć z zamrażarki na 2 min. przed jedzeniem, albo włożyć foremkę na moment do ciepłej wody, by od razu wyjąć z niej sorbet

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożonePomarańczeNa upałyFitBez jajek
Przepis własny