by Katarzyna Anders

Pizza Salame

PizzaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaOliwkiPomidorySalamiMozzarellaKuchnia włoska

Pizza z włoską, suchą, długodojrzewającą kiełbasą salami oraz cebulą, pomidorkami i oliwkami. Dodatki tworzą pyszny i zgrany zestaw.

Salami (po włosku Salame) wywodzi się z Włoch, jeszcze z czasów rzymskich. Nazwa pochodzi od słowa salare czyli solić.

To długodojrzewająca sucha kiełbasa o długim okresie trwałości, wzbogacona kawałkami słoniny, solą i przyprawami, z charakterystycznym nalotem białej pleśni.

Najczęściej salami produkuje się z wieprzowiny, ale istnieją też odmiany z mięsa koziego, owczego, koniny, drobiu, osła czy dzika lub podrobów. Dodawany tłuszcz jest zawsze wieprzowy.

Pizza Salame – przepis

Porcja

na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm

Składniki

dodatki

  • ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
  • 30 g włoskiego salami
  • 1/2 małej cebuli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 czarnych oliwek

ciasto i sos

* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.

Wykonanie

  • z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
  • mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, salami obrać i pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, a pomidorki i oliwki przekroić na pół
  • spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Rozsypać cebulę, rozłożyć salami, a następnie połówki pomidorków (skórką do dołu) i oliwek
  • piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
  • pokroić i podawać natychmiast. Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin, chociaż w tym przypadku, ze względu na salami, pizza jest dość tłusta

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PizzaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaOliwkiPomidorySalamiMozzarellaKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na włoską pizzę Salame. Informacje o salami za Wikipedia.org