Tradycyjne pierogi ruskie. Z farszem z ziemniaków, twarogu i cebuli, mocno doprawionym solą i pieprzem, z dodatkiem boczku – moja wersja pierogów nie jest wegetariańska – boczek w farszu dodaję do smaku.
Ciasto na pierogi z mojego ulubionego przepisu – jest elastyczne, łatwo się z nim pracuje. Same pierogi są smaczne i miękkie. Jest to ciasto uniwersalne, które możemy napełnić dowolnym farszem – mięsem, kapustą lub na słodko – owocami lub białym serem.
Do lepienia pierogów używam tzw. pierogownicy, w dużym rozmiarze, co polecam, bo ułatwia pracę, a pierogi są równe i dobrze sklejone. Zawsze też wychodzi nam podoba ilość pierogów.
Pierogi możemy jeść zaraz po ugotowaniu, ale ja polecam podsmażyć je na tłuszczu z boczku żeby były rumiane i chrupiące. Podaję je ze skwarkami. Można je też podać z podsmażoną cebulą lub kwaśną śmietaną.
Po ugotowaniu możemy pierogi przechować w lodówce i odsmażyć na następny dzień.