by Katarzyna Anders

Pierniki świąteczne

Ciastka i ciasteczkaWigilia i Boże NarodzenieCynamonCzekoladaMiódPiernikiKuchnia polska

Aromatyczne świąteczne pierniki polane lukrem, czekoladą, z orzechami włoskimi. Grube, dość miękkie, mocno doprawione.

Przepis na te pierniki jest dla mnie szczególny, bo żadne Święta Bożego Narodzenia w moim życiu, nie odbyły się bez nich. Moja Mama piekła je już długo przed moimi narodzinami, a w sumie są pieczone w naszej rodzinie od ponad 50 lat, rok w rok :) Przepis podobno pochodzi od starszej sąsiadki. Tegoroczne pierniczki, jak zwykle piekłam i ozdabiałam z Mamą :)

Pierniki warto wycinać z większych foremek. Są wtedy duże, grube i treściwe. Polane lukrem i ozdobione połówkami orzechów włoskich i czekoladą są bogate i prawdziwie świąteczne.

Łatwo się je wycina i pięknie rosną w piecu. Można im wyciąć również dziurki i użyć ich do dekoracji choinki :) Świetnie nadadzą się do robienia dekoracyjnych stojących choinek z pierników.

Pierniki robimy z 1 i 1/4 kg mąki, której połowę (625 g) dodajemy do ciasta, które będzie leżakować, a drugą połowę dodajemy dopiero po 3 dniach. Ponadto może zajść potrzeba dodania jeszcze do 100 g mąki dodatkowo, by uzyskać odpowiednią do wycinania konsystencję. Zależy to od wielu czynników, tak więc warto dodawać po trochu.

Pierniki można udekorować dowolnie. Ja polecam szybką i prostą metodę to znaczy pokrycie ich warstwą lukru i ozdobienie orzechem i strużkami czekolady. Jest to łatwe, a dodatkowo dodaje piernikom dużo smaku.

Możemy je jednak udekorować również bardziej misternie za pomocą lukru królewskiego. Tak ozdobione pierniki będą pięknym prezentem świątecznym.

Ciasto na pierniki wymaga leżakowania przez 3 doby. Natomiast można je zrobić już na początku grudnia, jak i przed samymi Świętami. Wystarczy im jak poleżą min 3 dni po lukrowaniu, by odpowiednio zmiękły. Pierniki wytrzymają nam kilka tygodni.

Gorąco polecam!

Pierniki świąteczne – przepis

Porcja

7 do 8 blach pierników tj. ok. 160 sztuk

Składniki

ciasto do leżakowania

  • 375 g masła
  • 750 g miodu
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 625 g mąki pszennej
  • 25 g kakao naturalne
  • 80 g przyprawy do piernika
  • 15 g cynamonu
  • 5 g gałki muszkatołowej (1 gałka)
  • 1 łyżka goździków (ilość po utarciu)
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody

do dodania po leżakowaniu

  • 625 g mąki pszennej

dodatkowo

  • ok. 100 g mąki

lukier

  • 400 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżki gorącej wody
  • sok z 1 cytryny

dekoracja

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady ciemnej
  • ok. 300 g orzechów włoskich, obranych

Wykonanie

3 dni przed pieczeniem

  • jeśli mamy całą gałkę muszkatołową to zetrzeć ją. Jeśli mamy całe goździki, to utrzeć je w moździerzu, do uzyskania potrzebnej nam ilości
  • miód i masło umieścić z garnku, rozpuścić, a następne wymieszać
  • wymieszać i przesiać przez sito suche składniki: 625 g mąki, kakao, wszystkie przyprawy
  • w gorącej wodzie rozpuścić sodę i proszek do pieczenia, wymieszać
  • jajka ubić z cukrem na puszystą masę
  • wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze, dokładnie wymieszać
  • ciasto, w kamionkowym lub emaliowanym garnku, przykryć pokrywką lub talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 3 doby

w dzień pieczenia

  • do ciasta dodać drugie 625 g mąki i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić i powinno się z niego łatwo wycinać kształty. Zapewne będzie konieczność dodania jeszcze trochę mąki. Jeśli tak, to można dodać ok. 100 g mąki ekstra. Starać się nie dodawać większej, niż podana, ilość mąki, bo przez to pierniki będą twardsze

  • brać części ciasta i wałkować na grubość ok. 0,5 do 0,75 cm, a następnie wycinać pierniki. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

  • piec w 180ºC przez 15 do 18 minut i potem studzić na kratce. Postępować tak aż do wyczerpania całego ciasta

  • zaczekać aż wszystkie pierniki wystygną

dekoracja prostą metodą

  • z 1 cytryny wycisnąć sok i przecedzić przez sitko
  • do cukru pudru dodać gorącą wodę i ucierać, dodając sok z cytryny. Lukier będzie dość gęsty, ale nie na tyle by nim tworzyć wzorki na piernikach. To bardziej lukier do grubszej glazury
  • pierniki smarować lukrem. Najwygodniej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka. Lukrować pierniki partiami i na świeży lukier kłaść połówki orzechów włoskich

  • czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać je ze sobą
  • za pomocą tutki do dekoracji (można taką wykonać ze zwiniętego papieru do pieczenia, spiętego zszywką) dekorować pierniki strużką czekolady
  • gdy skończymy zostawić pierniki by lukier i czekolada stężały

dekoracja zaawansowaną metodą

  • jeśli mamy pewną rękę, to możemy pierniki ozdobić za pomocą lukru królewskiego w wymyślne wzory. Tutaj przepis na lukier królewski wraz ze wszystkimi wskazówkami odnośnie dekorowania

Przechowywanie

  • gdy dekoracja zastygnie, to umieścić pierniki w szczelnych puszkach i tak przechowywać - spokojnie wytrzymają kilka tygodni

 

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciastka i ciasteczkaWigilia i Boże NarodzenieCynamonCzekoladaMiódPiernikiKuchnia polska
Przepis z domu rodzinnego