by Katarzyna Anders

Piernik staropolski

PiernikiCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieMiódKuchnia polska

Niezwykły, rozpływający się w ustach piernik staropolski dojrzewający. Najlepsze ciasto na świątecznym stole i od kiedy zrobiłam go po raz pierwszy to nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niego.

Piernik można przełożyć dowolną konfiturą lub marcepanem, ale ja polecam powidła śliwkowe – wspaniale się komponują. W kwestii dekoracji ciasto dzielę na dwie połowy – jedną pokrywam czekoladą, a drugą lukruję.

Ciasto należy przygotować już na przełomie października i listopada, żeby móc się nim cieszyć na Święta, bowiem piernik musi dojrzewać przez 4 do 6 tygodni.

Bardzo polecam – spróbujcie, a jestem pewna, że piernik staropolski stanie się stałym elementem Waszych Świąt.

Piernik staropolski – przepis

Porcja

na blachę wielkości 32x38 cm

Składniki

ciasto

  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g przyprawy do piernika

do przełożenia

  • 900 g powideł śliwkowych

lukier

  • szklanka cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 20 g czekolady gorzkiej

Wykonanie

4 do 6 tygodni przed podaniem

  • miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie do wrzenia. Wymieszać porządnie i wystudzić
  • do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i starannie wyrobić ciasto. Ja używam średnio intensywnej przyprawy do piernika. Jeśli macie mocniejszą to proponuję zmniejszyć jej ilość
  • ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć folią, w której należy zrobić kilka dziurek i odstawić ciasto w chłodne miejsce lub do lodówki na 4 do 6 tygodni
  • ciasto może być nieco lejące, ale po dojrzewaniu stężeje i będzie plastyczne

5 dni przed podaniem

  • ciasto pieczemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie zadanie proponuje odmierzyć fragment papieru na każdą blachę i zagiąć do rozmiaru blach, by widzieć jak należy rozwałkować ciasto
  • ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ułożyć na fragmencie papieru i rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy i grubości pół cm. Podczas wałkowania lekko podsypywać mąką
  • papier z ciastem przełożyć na blachy i piec w 180ºC przez 20-25 min, a następnie wystudzić
  • podgrzać powidła śliwkowe niemal do wrzenia
  • wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi: na pierwszy blat wyłożyć połowę powideł, rozsmarować, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę powideł, rozsmarować i przykryć trzecim blatem
  • piernik szczelnie przykryć papierem, następnie blachą i równomiernie obciążyć (np słoikami, konserwami) i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce, żeby zmiękł

1 dzień lub kilka godzin przed podaniem

  • piernik przekroić na pół
  • czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać
  • zrobić lukier
  • pół piernika polukrować, a drugą połowę polać czekoladą
  • gdy lukier i czekolada stężeją, przykryć piernik by nie wysychał i przechowywać w chłodzie. W ten sposób można go przechować wiele dni

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PiernikiCiasta, torty, tartyWigilia i Boże NarodzenieMiódKuchnia polska
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki