by Katarzyna Anders

Paszteciki z mięsem

Zapiekanki, tarty, z piecaWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyKurczakWołowinaPaszteciki

Paszteciki to idealny dodatek do rosołu, barszczu czy grzybowej i niezawodny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Można je podawać na ciepło lub na zimno.

Są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ale proste – nie mogą się nie udać :)

Na farsz proponuję mieszankę wołowiny i kurczaka. Farsz jest zamknięty w pysznym półkruchym cieście.

Paszteciki z mięsem – przepis

Porcja

15 pasztecików

Składniki

ciasto

  • 315 g mąki
  • 170 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 80 g śmietany gęstej 18%
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz

  • 2 średnie cebule
  • 450 g mięsa wołowo-drobiowego z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta tymianku

do sklejenia i posmarowania

  • 1 jajko

Wykonanie

  • ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią i wsadzić na pół godziny do lodówki
  • cebule obrać, pokroić, a następnie zeszklić na maśle
  • mięso rosołowe oraz podsmażoną cebulę zmielić jeden raz w maszynce do mielenia
  • posiekać natkę pietruszki tak by uzyskać 1 płaską łyżeczkę
  • do farszu dodać przyprawy, zioła, jajko i dobrze wymieszać
  • ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, na pas o wymiarach: ok. 15 cm szerokości i ok. 55 cm długości
  • na środku pasa, przez całą długość ciasta, nałożyć nadzienie
  • w miseczce rozmącić jajko
  • jeden brzeg ciasta posmarować niewielką ilością jajka, a następnie dobrze zakleić farsz w formie rulonu. Obrócić ciasto tak, by miejsce klejenia było na dole
  • za pomocą wierzchu nożna, można odcisnąć na wierzchu ciasta ozdobną kratkę
  • wał ciasta pokroić na części szerokości ok. 4 cm. Powinno wyjść 15 sztuk pasztecików
  • Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem
  • piec w 190°C przez 45 minut, aż paszteciki będą mocno złote i rumiane
  • podawać na zimno lub na ciepło

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaWigilia i Boże NarodzenieSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyKurczakWołowinaPaszteciki
Przepis własny