by Katarzyna Anders

Mini tosty z camembert na słodko

MigdałyOrzechy laskowePrzystawki i przekąskiMini przekąskiSuszone daktyleŻurawinaSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCamembertMiód

Wyborne, chrupiące mini tosty z serem camembert na słodko: z orzechami laskowymi w miodzie, żurawiną z migdałami lub z konfiturą daktylową.

Są przepyszne i na pewno zaskoczą Waszych gości.

Orzechy laskowe do przepisu powinny być uprażone i obrane – tutaj instrukcja jak łatwo to zrobić.

Polecam też na co dzień, na przykład na śniadanie – już w wersji większej, z wybranym dodatkiem. Można się od nich uzależnić :)

Składniki na przykładowe 12 kanapek, a zachęcam do wypróbowania innych imprezowych przekąsek.

Mini tosty z camembert na słodko – przepis

Porcja

12 małych tostów w 3 rodzajach

Składniki

  • 3 kromki pieczywa tostowego pszennego
  • 1/2 łyżeczki masła
  • ok. 90 g sera camembert

tosty z orzechami

tosty z żurawiną

  • 4 łyżeczki konfitury żurawiny
  • 1 łyżka migdałów w płatkach

tosty z konfiturą daktylową

  • 3 do 4 suszone daktyle
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • wcześniej obrane i uprażone orzechy laskowe posiekać dość grubo, a następnie dodać do nich miód i wymieszać, by dobrze się oblepiły
  • na patelni podprażyć na złoto płatki migdałów
  • daktyle pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnuszka. Dodać wodę oraz miód i podsmażać, aż daktyle zmiękną, a konfiturą stanie się bardziej jednolita i gęsta, tj. przez kilka minut. Doprawić cynamonem, wymieszać i zostawić do ostudzenia
  • z tostów odkrawamy skórkę, a następne każdy tost kroimy na 4 równe kwadraty
  • rozpuszczamy masło i za pomocą pędzelka smarujemy każdy mini tost z obu stron masłem - bardzo małą ilością - wystarczy tylko "maznąć" tosty
  • tosty opiekamy w piekarniku z funkcją grilla, aż będą złote i chrupiące. Musimy bardzo uważać, gdyż trwa to krótko i łatwo spalić tosty
  • pokroić ser w grubsze plasterki, a następnie kwadraty, tak by uzyskać 12 kwadratów o wymiarach naszych mini tostów
  • ser rozłożyć na na opieczonych i przestudzonych tostach
  • następnie na serze rozłożyć orzechy i konfitury tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach: na 4 tostach dać orzechy z miodem, na 4 konfiturę żurawinową, a następnie posypać płatkami migdałów, a na ostatnich 4 dać konfiturę z daktyli
  • przechowywać w lodówce do momentu podania

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyOrzechy laskowePrzystawki i przekąskiMini przekąskiSuszone daktyleŻurawinaSylwester i KarnawałWalentynkiPrzyjęcia i imprezyCamembertMiód
Przepis własny