by Katarzyna Anders

Lody batonikowe bez maszyny i mieszania

Lody i mrożoneNa upałyŚmietanaCzekolada

Domowe lody bez maszynki i mieszania, pełne ulubionych batoników – istna rozpusta! :) Możecie dodać swoje ulubione słodkości i stworzyć własny, niepowtarzalny smak. Raz na jakiś czas sklepowe słodkości nam nie zaszkodzą ;) A takie lody z batonikami to jest coś!

Proponuję wybrać jak najbardziej chrupiące batoniki z ciastkami, wafelkami czy orzeszkami – takie najpyszniej smakują w lodach i świetnie chrupią. Batoniki ciągnące mogą zbyt zmarznąć i przez to być twarde.

Lody batonikowe bez maszyny i mieszania – przepis

Porcja

1,5 litra lodów

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 160 g drobnego cukru
  • ok. 200 g ulubionych batoników (u mnie: twix, 3bit, lion, lion white i duplo)

Wykonanie

  • batoniki posiekać na różnej wielkości kawałki, ale większość na małe - takie później lepiej się je
  • jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
  • cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
  • śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
  • śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
  • białka dokładnie oddzielić od żółtek
  • do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
  • 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
  • należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
  • wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
  • batoniki wsypać do lodowej masy i delikatnie wymieszać. Można też zostawić trochę batoników i posypać nimi wierzch lodów po przelaniu masy do formy
  • lodową masę przelać do formy o pojemności minimum 1,5 l
  • włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
  • lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożoneNa upałyŚmietanaCzekolada
Przepis własny