Smaczne i eleganckie, małe kanapeczki z twarożkiem, na pumperniklu, w 4 rodzajach: z łososiem, jajkiem, szynką i kabanosem. Idealne jako przekąska na karnawałowe przyjęcia.
Można je przygotować wcześniej, schować do lodówki, a później wygodnie podać.
Zachęcam, by serek do smarowania zrobić samemu z twarogu i śmietany, a następnie wycisnąć na chleb za pomocą rękawa i końcówki do dekoracji – tak będzie się ładniej prezentował.
Jeśli bardzo się spieszymy, możemy wykorzystać gotowy twarożek do smarowania, ale zwróćmy uwagę by miał rozsądny skład, bez zbędnych chemicznych dodatków.
Podobnie inne dodatki, niech będą jak najlepszej jakości – szynka domowa lub kupna, ale zdrowa, bez chemii czy kabanosy z czystego mięsa wieprzowego.
Podaję składniki na 16 sztuk kanapek – po 4 z każdego rodzaju. Sami wybierzcie ilość jaką zrobicie, natomiast zachęcam do podania kilka różnych rodzajów kanapek w mniejszych ilościach oraz np koreczków. Więcej przepisów znajdziecie w kategorii przystawki i przekąski.