by Katarzyna Anders

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

ZupySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaCzosnekPaprykaPomidoryZiemniakiWołowina

Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, której podstawą jest mięso, papryka, cebula i smalec. Często wzbogacona jest ziemniakami lub kluskami, przez co staje się bardziej treściwa.

Zupa jest ostra i rozgrzewająca, a wołowina wychodzi miękka i smaczna. Podobnie jak polski bigos, zupa gulaszowa najlepsza jest na drugi, czy trzeci dzień, więc warto ugotować jej więcej.

Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás, co z węg. oznacza pasterza bydła. Bo właśnie od pasterzy wywodzi się tradycja tej potrawy.

Początkowo zupa gulaszowa była przyrządzana w kociołkach, na świeżym powietrzu. Stąd też inna nazwa tej potrawy – mianowicie gulyásleves przyrządzany w kociołku nad ogniskiem, to bográcsgulyás (bogrács – z węg. kociołek), a po polsku bogracz. Czyli bogracz to nic innego jak zupa gulaszowa, tyle, że przyrządzana w kociołku.

Nie mylmy zupy gulaszowej z gulaszem, który jest gęstszy i podawany nie jako zupa, a drugie danie, do kaszy czy ziemniaków. Ten zwany jest z węg. pörkölt i przyrządzany trochę inaczej, ale o tym będzie już w osobnym przepisie :)

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa – przepis

Porcja

na porcje dla 5 do 6 osób

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 duże cebule
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • 4 zabki czosnku
  • 1 łyżka papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • 2 duże łyżki smalcu
  • 1,4 l wody
  • 3 duże ziemniaki

do podania

  • świeża natka pietruszki

Wykonanie

  • wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę
  • osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać
  • w garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim przez 10 min. cebulę, marchew, pietruszkę, seler oraz wołowinę
  • po tym czasie dodać paprykę czerwoną i ostrą w proszku oraz kminek. Na tym etapie nie dodawać wody - przyprawy maja się rozpuścić w smalcu
  • po chwili lub gdy mięso będzie już dobrze obsmażone, dodać paprykę czerwoną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,4 l wody i dodać liście laurowe
  • gotować minimum przez 1 godzinę
  • ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę
  • po godzinie (mięso powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę dłużej), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.
  • zupę podawać posypana sporą ilością, świeżo siekanej natki pietruszki

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaCzosnekPaprykaPomidoryZiemniakiWołowina
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na węgierski Gulyásleves. Historia i informacje o Gulyásleves za Wikipedia