Najlepsze, oryginalne włoskie paluszki grissini! Są chrupiące, złociste, idealne. Niezawodna przekąska lub przystawka.
Te włoskie paluchy chlebowe robione z ciasta drożdżowego, podawane są jako przystawka, do antipasti: razem z szynką parmeńską, serami czy do sałatek smakują wyśmienicie. Stanowią świetną domową przekąskę i alternatywę dla słonych paluszków.
Moje grissini są cienkie, a przez to bardziej chrupiące i kruche. Polecam je robić z włoskiej mąki typ 00 – wtedy są najlepsze. Jeśli nie macie takiej mąki to może być też zwykła mąka pszenna typ 450 lub 500.
Podczas pieczenia kierujcie się przede wszystkim wyglądem paluszków, a nie czasem – gdy wszystkie grissini będą rumiane, złotobrązowe – wtedy będą gotowe. To zależy również od użytej mąki – włoska typu 00 rumieni się trochę wolniej od polskiej.
Ten przepis podstawowy na włoskie paluszki grissini, jest bazą do tworzenia grissini smakowych. Warto zrobić ciasto z podwójnej porcji i do połowy dodać dodatki smakowe.