by Katarzyna Anders

Cynamonowe pączki z dziurką

PączkiCiasta i słodkości drożdżoweTłusty CzwartekCynamonKuchnia amerykańska

Pieczone pączki z dziurką w cukrowo-cynamonowej posypce. Pyszne i nie tak tłuste jak smażone.

Bardzo przypominają tradycyjne donuty w cukrze. Ale smak cynamonu w posypce czyni je wyjątkowymi – trudno byłoby się od nich oderwać, gdyby nie to, że są bardzo treściwe.

Najważniejszy jest końcowy etap smarowania masłem i obtaczania w cukrowo-cynamonowej posypce – to on sprawia, że zmieniają się w pełnoprawne pączki. Naprawdę warte wypróbowania.

Cynamonowe pączki z dziurką – przepis

Porcja

na ok. 9 pączków

Składniki

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miękkiego lub roztopionego masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 315 g mąki pszennej luksusowej
  • 1/2 łyżeczka soli

do posmarowania

  • 1 jajko

cukrowo-cynamonowa posypka

  • 40 g masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu

dodatkowo

  • foremki w kształcie koła lub szklanki do wycinania o średnicy ok. 8 cm oraz mniejsza o średnicy ok 4,5 cm

Wykonanie

  • z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do ciepłego mleka, następnie wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
  • w dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, rozczyn, jajko i chwilę wyrobić, aż do uzyskania jednolitej masy. Wtedy dodać masło. Następnie długo i intensywnie wyrabiać ciasto – aż stanie się gładkie i elastyczne. Potrzeba na to ok. 12 min. wyrabiania ręcznego lub 8 min. wyrabiania robotem z hakiem do ciasta drożdżowego
  • zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi objętość
  • wyrośnięte ciasto zagnieść przez krótką chwilę, wyłożyć na blat oprószony niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość ok. 13 mm. Większą foremką wycinać koła, a na ich środku mniejszą foremką wycinać dziurki. Powtarzać, aż do wykorzystania całego ciasta
  • pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • pączki zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 45 min
  • każdy pączek posmarować, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem
  • piec w 180ºC przez ok. 12-14 minut, aż pączki będą mocno przyrumienione na złotobrązowy kolor
  • w międzyczasie roztopić masło, a w miseczce wymieszać cukier z cynamonem
  • pączki przestudzić przez ok. 4 minuty
  • jeszcze gorące, smarować z każdej strony, za pomocą pędzelka, sporą ilością roztopionego masła, a następnie obtaczać dokładnie w cukrowo-cynamonowej posypce
  • zostawić do wystudzenia na kratce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PączkiCiasta i słodkości drożdżoweTłusty CzwartekCynamonKuchnia amerykańska
Przepis, po niewielkich modyfikacjach, z blogu Moje wypieki