Ekstremalnie czekoladowe, słodkie, ciężkie i mokre ciasto – w sam raz na Dzień Czekolady!
Można powiedzieć, że ciasto jest poczwórnie czekoladowe: zawiera w sobie czekoladę mleczną oraz gorzką, poza tym kawałki czekolady i dodatkowo jest polane rozpuszczoną czekoladą. Ciasto zdecydowanie dla osób kochających czekoladę.
Szybkie i proste w wykonaniu. Ciasto jest niskie, by mogło się łatwo upiec, ponieważ jest bardzo mokre i ciężkie – środek przypomina brownies.
Najważniejsze jest, by użyta czekolada była jak najlepszej jakości – szczególnie gorzka powinna mieć min. 70% kakao.
Ciasto jest bardzo słodkie, bo z przewagą czekolady mlecznej. Natomiast jeśli ktoś woli bardziej wytrawną wersję, to może zamienić jedną tabliczkę czekolady mlecznej, którą używamy jako kawałków oraz polewy, na tabliczkę gorzkiej czekolady.
Na wierzchu warto ułożyć truskawki, które wspaniale komponują się z czekoladą i pięknie ozdabiają ciasto. Mogą to być również inne owoce leśne – np maliny, poziomki czy jeżyny.