Lekka i zdrowa przekąska, którą możecie zrobić sami w domu. Cynamon tworzy z jabłkiem pyszny duet.
Wprawdzie, żeby wygodnie zrobić chipsy jabłkowe, potrzeba więcej sprzętu niż samych składników, ale naprawdę warto.
Potrzebna będzie wydrążarka do jabłek, którą łatwo wytniemy gniazda nasienne, a następnie krajalnica lub mandolina, którą pokroimy jabłka na równe i cienkie plasterki. Nie polecam noża – ciężko pokroić jabłka cienko i równo, a od tego zależy czy chipsy wyschną równomiernie i wszystkie w tym samym czasie.
I najważniejsza rzecz – suszarka do owoców i grzybów. Zdecydowanie polecam ten sprzęt. Nie jest bardzo drogi, a możemy w nim suszyć większość, owoców, grzyby i zioła. Jest w miarę energooszczędny (na pewno w porównaniu do suszenia w piekarniku). Jedyny minus to rozmiar – niestety zajmuje trochę miejsca.
Można zrobić chipsy w piekarniku, ale nie sprawdziłam tej metody. Dla zainteresowanych suszeniem w piekarniku: suszymy w temperaturze ok. 60- 70ºC, na termoobiegu, przez ok 4 do 5 godzin. Jabłek trzeba pilnować, trzeba je też przewrócić na drugą stronę w połowie procesu. Niektórzy uchylają drzwiczki piekarnika w trakcie.
Jabłka do suszenia muszą być twarde i średniej wielkości. Ja polecam gatunki kwaśne, bo po wielu próbach stwierdzam, że chipsy z nich są najciekawsze w smaku – wyraziste i lekko kwaskowate. Od dłuższego czasu, do robienia chipsów, używam tylko Idared – gatunku jabłek twardych i kwaśnych, o czerwono-zielonej skórce i owocach średniej wielkości.