by Katarzyna Anders

Chipsy jabłkowe z cynamonem

Przetwory, przyprawy, domoweJabłkaCynamonFit

Lekka i zdrowa przekąska, którą możecie zrobić sami w domu. Cynamon tworzy z jabłkiem pyszny duet.

Wprawdzie, żeby wygodnie zrobić chipsy jabłkowe, potrzeba więcej sprzętu niż samych składników, ale naprawdę warto.

Potrzebna będzie wydrążarka do jabłek, którą łatwo wytniemy gniazda nasienne, a następnie krajalnica lub mandolina, którą pokroimy jabłka na równe i cienkie plasterki. Nie polecam noża – ciężko pokroić jabłka cienko i równo, a od tego zależy czy chipsy wyschną równomiernie i wszystkie w tym samym czasie.

I najważniejsza rzecz – suszarka do owoców i grzybów. Zdecydowanie polecam ten sprzęt. Nie jest bardzo drogi, a możemy w nim suszyć większość, owoców, grzyby i zioła. Jest w miarę energooszczędny (na pewno w porównaniu do suszenia w piekarniku). Jedyny minus to rozmiar – niestety zajmuje trochę miejsca.

Można zrobić chipsy w piekarniku, ale nie sprawdziłam tej metody. Dla zainteresowanych suszeniem w piekarniku: suszymy w temperaturze ok. 60- 70ºC, na termoobiegu, przez ok 4 do 5 godzin. Jabłek trzeba pilnować, trzeba je też przewrócić na drugą stronę w połowie procesu. Niektórzy uchylają drzwiczki piekarnika w trakcie.

Jabłka do suszenia muszą być twarde i średniej wielkości. Ja polecam gatunki kwaśne, bo po wielu próbach stwierdzam, że chipsy z nich są najciekawsze w smaku – wyraziste i lekko kwaskowate. Od dłuższego czasu, do robienia chipsów, używam tylko Idared – gatunku jabłek twardych i kwaśnych, o czerwono-zielonej skórce i owocach średniej wielkości.

Chipsy jabłkowe z cynamonem – przepis

Porcja

na 2 pojemniki o pojemności ok. 1 l

Składniki

  • 6 do 7 twardych jabłek średniej wielkości
  • cynamon

Wykonanie

  • jabłka dobrze umyć
  • jabłek nie obierać
  • ja posiadam suszarkę w dużym rozmiarze. Najpierw kroję i rozkładam 4 do 5 jabłek, a w trakcie procesu suszenia dokładam kolejne 2 do dolnych koszy. Można to zrobić dzięki wielopoziomowej budowie suszarek i polecam ten sposób. Dobierzcie odpowiednią ilość jabłek do wielkości swoich suszarek
  • za pomocą wydrążarki wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić na krajalnicy lub za pomocą mandoliny na cienkie plasterki o grubości 1,5 do 2 mm
  • plasterki ułożyć we wszystkich koszach, tak by leżały jak najbliżej, ale nie nachodziły na siebie, bo inaczej w tym miejscu jabłka się skleją. Można niektóre plasterki przekroić na pół, co umożliwi lepsze ułożenie w koszach
  • za pomocą sitka o bardzo drobnych oczkach oprószyć plasterki cynamonem
  • kosze ułożyć na suszarce i włączyć dużą moc suszenia
  • po ok. 3 godzinach jabłka wstępnie wyschną i skurczą się. Wtedy można je zmieścić w mniejszej liczby koszy, a wolne miejsce wypełnić świeżymi plasterkami z kolejnych jabłek. Ważne by świeże plasterki umieścić na samym dole suszarki
  • suszyć przez kolejne 3 godziny. Następnie ocenić stopień wysuszenia i wedle potrzeby suszyć już na mniejszej mocy, aż nasze chipsy będą twarde, suche i chrupkie
  • po zakończeniu suszenia chipsy włożyć do pojemników lub puszek i szczelnie zamknąć, by nie chłonęły wilgoci

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przetwory, przyprawy, domoweJabłkaCynamonFit
Przepis własny