by Katarzyna Anders

Chałka

Pieczywo

Chałka idealna – puszysta, pachnąca masłem i wanilią, ze słodką kruszonką na wierzchu. Przy tym nie taka trudna w wykonaniu, więc myślę, że jak raz spróbujecie ją zrobić, to już zawsze będziecie piec domową chałkę :)

Przepis powstał z połączenia kilku znalezionych przepisów, metodą prób i błędów i mogę z całą pewnością powiedzieć, że właśnie takiej chałki chciałam! :) Z przepisy wychodzą 2 chałki.

Poza tym dorzucam Wam zrobiony na szybko filmik instruktażowy, ponieważ zaplatanie chałki jest banalnie proste, ale dopiero gdy się je zobaczy ;) Więc uznałam, że to Wam pomoże. Ja zaplatam chałkę z 4 wałków ciasta, czyli najprostszą metodą, ale można też zaplatać warkocz z 5 czy 6 wałków ciasta.

Jak zapleść chałkę

Jak zapleść chałkę

Po posmarowaniu jajkiem, chałki można też posypać makiem, ale ja zdecydowanie polecam słodką, chrupiącą kruszonkę :)

Chałka – przepis

Porcja

2 średniej wielkości chałki

Składniki

ciasto

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 24 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 30 g roztopionego masła
  • 65 g drobnego cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 480 g mąki chlebowej
  • pół łyżeczki soli

do posmarowania

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mleka

kruszonka

  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 20 g zimnego masła

Wykonanie

  • mąkę przesiać przez sito
  • z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do ciepłego mleka, następnie wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
  • w dużej misce umieścić pozostałą mąkę i cukier, cukier waniliowy, sól, rozczyn, żółtka i roztopione, ale ostudzone masło
  • następnie wyrabiać ciasto, przez minimum kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Można wyrabiać robotem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie, ale wtedy dłużej
  • kulę ciasta włożyć do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, tj. na ok. godzinę. Ciasto może się nieco kleić, ale po wyrośnięciu nie powinno - przynajmniej na tyle, że lekkie podsypanie mąką będzie wystarczyło do wygodnej pracy z ciastem
  • wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę ponownie, wyłożyć na blat oprószony niewielką ilością mąki podzielić na dwie równej wielkości kule (można się wspomóc wagą)
  • teraz jedną kulę podzielić na 4 równe części, uformować z nich wałki i zapleść pierwszą chałkę. Aby to zrobić, najpierw sklejamy wszystkie wałki z jednej strony, a następnie pleciemy warkocz, zaczynając od pierwszego wałka od lewej strony i przekładając go na przemian z pozostałymi. Następnie to samo robimy z drugim wałkiem ciasta, który teraz stał się naszym pierwszym z lewej. Powtarzamy, aż cała chałka będzie zapleciona. Końcówki warkocza zawijamy pod spód
  • do pomocy filmik:
  • tak samo postąpić z drugą kulą ciasta, zaplatając drugą chałkę
  • chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu, na ok. 40 min.
  • gdy chałki będą prawie napuszone przygotować kruszonkę: szybko wymieszać mąkę z masłem i cukrem, tak by powstał "gruby piasek" i grudki, którymi posypiemy chałki
  • roztrzepać 1 jajko z łyżeczka mleka i za pomocą pędzelka (najlepiej silikonowego) posmarować dokładnie obie chałki
  • posypać je obficie kruszonką
  • piec przez ok. 25 min. w 175ºC, aż chałki będą złotobrązowe. Jeśli do końca czasu sporo brakuje, a chałki się zbyt rumienią, można je przykryć folią aluminiową co zapobiegnie przypaleniu z wierzchu
  • chałki studzić na kratke

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Pieczywo
Przepis własny