Chałka idealna – puszysta, pachnąca masłem i wanilią, ze słodką kruszonką na wierzchu. Przy tym nie taka trudna w wykonaniu, więc myślę, że jak raz spróbujecie ją zrobić, to już zawsze będziecie piec domową chałkę :)
Przepis powstał z połączenia kilku znalezionych przepisów, metodą prób i błędów i mogę z całą pewnością powiedzieć, że właśnie takiej chałki chciałam! :) Z przepisy wychodzą 2 chałki.
Poza tym dorzucam Wam zrobiony na szybko filmik instruktażowy, ponieważ zaplatanie chałki jest banalnie proste, ale dopiero gdy się je zobaczy ;) Więc uznałam, że to Wam pomoże. Ja zaplatam chałkę z 4 wałków ciasta, czyli najprostszą metodą, ale można też zaplatać warkocz z 5 czy 6 wałków ciasta.
Po posmarowaniu jajkiem, chałki można też posypać makiem, ale ja zdecydowanie polecam słodką, chrupiącą kruszonkę :)