Świąteczna, imprezowa przekąska na jeden kęs, czyli mini choinki z sera feta i warzyw, obtoczone w ziołach i podane na krakersach. Taki wygodny finger food idealnie sprawdzi się na imprezach, wśród innych imprezowych hitów takich jak koreczki, rzeczy do chrupania, czy mini przekąski.
Jak zrobić mini choinki na krakersach?
Przede wszystkim nie powinny być one za duże. W internecie można znaleźć pomysły na choinki z dipów serowych w większej formie, gdzie nabieramy sobie dip za pomocą krakersa lub nożyka, smarując nim pieczywo. Ja wybrałam taką mini formę, by gościom było łatwiej zjeść przekąskę, bez zbędnego nabierania czy smarowania. Przy tego typu mini przystawkach finger food, czyli “przekąsce do ręki”, należy pamiętać by była ona niezbyt duża, to znaczy właśnie na jeden kęs. Stąd też tak drobny rozmiar moich choinek.
Po drugie mieszając składniki dodawaj jogurt lub śmietanę stopniowo cały czas kontrolując konsystencję – masa serowa ma być bardzo gęsta, by wygodnie było ją kształtować. Możliwie, że trzeba będzie dodać tylko minimalną ilość jogurtu.
Natomiast na podstawę wybierz ulubione drobne, okrągłe krakersy. Możesz też użyć jako alternatywy chleba pumpernikiel, o czym piszę poniżej.
Jak przedłużyć trwałość przekąsek?
Te przekąski powinny być przygotowane w miarę na świeżo – do dwóch godzin przed imprezą, by krakersy się nadmiernie nie rozmoczyły. Jeśli nie masz tyle czasu i chcesz przygotować przękąskę wcześniej, a później odłożyć ją do lodówki na kilka godzin, to zamiast krakersów użyj pumpernikla. Ten chleb nie namoknie serkiem i może spokojnie czekać.
Po prostu wytnij za pomocą małej okrągłej foremki do ciastek, średnicy 2,5 do 3 cm, kółka z kromek pumpernikla i użyj ich jak w przepisie, zamiast krakersów. W sklepach można też kupić gotowe kółka z pumpernikla, jednak są one nieco większe, więc mieszcząc większą ilość serka mogą nie być tak wygodne w jedzeniu jak drobne choineczki.
Co zrobić, by przekąska z fetą nie była za słona?
Ser feta jest słonym serem. Żeby nie przytłoczyć przystawki dobrze jest wmieszać nieco sera twarogowego – zmniejszy to słoność całości. W przepisie podaję przykładowe proporcje – moja oryginalna feta była dość słona. Jednak możesz zmienić te proporcje zależnie od potrzeb, w tym całkiem zrezygnować z twarogu, jeśli lubisz słone przekąski.