by Katarzyna Anders

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiNatka pietruszkiSylwester i KarnawałBoczekParmezanMakarony krótkieZapiekanki

Prosta i szybka zapiekanka z makaronu, pieczarek i sosu beszamelowego, ze sporą ilością zielonej natki pietruszki, dodatkiem boczku i parmezanu.

Ważne by sos beszamelowy był dość rzadki, aby finalnie zapiekanka nie była zbyt sucha. Podobnie pieczarek nie musimy podsmażać aż pozbędziemy się z nich całej wody.

Do zapiekanki nada się każdy krótki makaron, najlepiej z rodzaju krótkich rurek, np. rigatoni czy penne. Ja użyłam krótkiego rigatoni.

Zapiekanka dobrze się przechowuje i odgrzewa. Polecam :)

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami – przepis

Porcja

na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 380 g makaronu rigatoni lub penne
  • 1 duża cebula
  • 25 g boczku wędzonego
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • duża garść natki pietruszki
  • 20 g parmezanu

sos beszamelowy

  • 25 g masła
  • 15 g mąki
  • 380 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka oliwy

Wykonanie

  • cebulę obrać i drobno posiekać
  • boczek pokroić w drobną kostkę
  • pieczarki wyczyścić i opłukać, a następnie pokroić w dość cienkie plasterki
  • przystawić makaron i gotować go w osolonej wodzie, aż będzie al dente
  • na chłodną patelnie dać boczek, poczekać aż zacznie skwierczeć i wytapiać się. Wtedy dodać cebulę i podsmażać, aż cebula się zeszkli. Wtedy przełożyć zawartość patelni na talerzyk
  • na tej samej patelni z resztkami tłuszczu z boczku, wlać oliwę, dodać masło oraz pieczarki. Pieczarki od razu posolić, popieprzyć i podsmażać aż odparuje z nich większość wody, ale nie cała - niech będą wciąż jędrne
  • wtedy dodać do pieczarek podsmażone boczek i cebulę, wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę, a następnie zestawić patelnię z ognia
  • zielona pietruszkę posiekać i dodać do pieczarek
  • zrobić sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia. W tym daniu sos ma być dość rzadki, więc w razie potrzeby można dodać troszkę więcej mleka
  • naczynie do zapiekania wysmarować oliwą
  • sos beszamelowy dodać do pieczarek i wymieszać, a następnie dodać jeszcze makaron, wymieszać całość i wyłożyć do naczynia
  • z grubsza wyrównać i posypać startym parmezanem
  • zapiekać w 190ºC przez 20 minut
  • podawać gorące

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiNatka pietruszkiSylwester i KarnawałBoczekParmezanMakarony krótkieZapiekanki
Przepis własny